De Zeeuwse route naar een Circulaire Economie

economieIn een Circulaire Economie gaan grondstoffen in kringlopen door het systeem. Thomas Rau hield vorige maand tijdens zijn bezoek aan Zeeland een stevig pleidooi voor een nieuw economisch systeem. Dat kan alleen worden bereikt door een goede samenwerking tussen overheid, ondernemers en burgers. Waarin elk van deze partijen hun respectievelijke rol vervult. Switch, Scalda en Het Groene Brein Roots nodigen alle belangstellenden die willen bijdragen aan de transitie naar de Nieuwe Circulaire Economie, uit voor een bijeenkomst op  19 januari om 15.00 uur  in Scalda ZEP, Podium 15 te Middelburg. Deelname is gratis, wel graag even aanmelden op www.maakdeswitch.nl/agenda.

Circulaire productiesystemen streven naar herbruikbaarheid van grondstoffen en minimaliseren waarde vernietiging. Deze ontwikkeling is een antwoord op het lineaire economische model dat de grenzen van de groei heeft bereikt. De Nieuw Economie  is een economie waar men door zaken te doen of een beroep uit te oefenen een positieve bijdrage levert aan de sociale en ecologische leefomgeving.

Vanuit het samenwerkingsverband Nederland Circulair! worden door het hele land van 16 tot en met 24 januari activiteiten georganiseerd tijdens de week van de Circulaire economie. In deze bijeenkomst op 19 januari in Middelburg, bieden we een vervolg op de inspiratiesessies die Thomas Rau vorige maand gaf in Zeeland. In zijn verschillende presentaties riep Thomas Rau de overheid op om de rol van rentmeester te nemen. De transitie naar een Nieuw Economisch systeem te faciliteren en zelf het goede voorbeeld te geven. Ondernemers moeten op zoek naar nieuwe verdienmodellen waarbij de grondstoffen in hun bezit blijven en zij geen producten maar diensten of performance verkopen aan de consument of aan bedrijven. De burgers of consumenten moeten bewuster omgaan met consumptiegoederen en bijvoorbeeld meer spullen delen in plaats van dat elke gezin alles bezit. Het gaat immers om toegang tót en niet per se om bezit.

Voor wie?
De bijeenkomst is interessant voor iedereen die wil bijdragen aan de transitie naar de Nieuwe Circulaire Economie en actief een rol wil spelen om dit te bereiken, dus personen werkzaam bij de overheid, onderwijs, ondernemers en burgers. Deelname is gratis. Aanmelden kan door een email te sturen naar p.elegeert@maakdeswitch.nl Dit is een activiteit van Het Groene Brein ROOTS, Scalda en Switch. Het werk van Switch wordt mede mogelijk gemaakt door de Provincie Zeeland.

 

Waar:              Scalda, ZEP (Mortiere) Podium 15 te Middelburg.

Wanneer:        19 januari 2017,  15:00 – 18:00 uur.

 

 

Noot voor de redactie; Meer informatie is te verkrijgen bij Pascal Elegeert, coördinator Switch. E: p.elegeert@maakdeswitch.nl of T: 06 20077915.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *