Deltavorm wint Zeeuwse Innovatieprijs Emergo 2017

Deltavorm uit Scharendijke is met haar Airflow Board winnaar van de Zeeuwse Innovatieprijs Emergo 2017. De prijs werd dit jaar voor de 14e keer georganiseerd en uitgereikt tijdens Contacta. De Zeeuwse Innovatieprijs wordt jaarlijks uitgereikt aan de Zeeuwse ondernemer met de meest aansprekende innovatie.

Airflow Board
Het bedrijf wint hiermee van de vier andere genomineerden: Emergoplus, HemCell, Illuxton International en Prince Kunststof Infra. De innovatie betreft een nieuw soort stempelraam, genaamd Airflow Board. Het is ontwikkeld voor de productie van zacht snoep dat door middel van poedergiet-machines in vormen wordt gegoten. De Airflow Boards zijn geoptimaliseerd voor de specifieke vorm en gietindeling om de luchtdoorlaat te verbeteren tijdens het stempelen in poeder. Met een speciale malmodulator kan Deltavorm de stempelramen vliegensvlug aanpassen om complexe vormen te produceren.

Juryoordeel
Studenten van de Academie voor Economie en Management aan de HZ University of Applied Sciences hebben een scan uitgevoerd naar de vernieuwingen per genomineerd bedrijf, om de vakjury van informatie voor hun oordeel te voorzien. De jury sprak complimenten uit over de werkwijze van de studenten, omdat de rapporten een goede bijdrage leverden. Daarnaast bezocht de jury alle genomineerde bedrijven, om tot een eindoordeel te komen. Op alle fronten scoorde Deltavorm van de vijf genomineerden het hoogst. Er werd gekeken naar impact, onderscheidend en strategisch vermogen.

Prince Kunststof Infra uit Tholen kreeg de publieksprijs. Ruim een derde van de 1000 stemmen ging naar de innovatie ‘HDPE trekvaste steekkoppeling’, waarmee water- en gasleidingen makkelijker gemonteerd kunnen worden.

Erkenning en naamsbekendheid
Tjomme de Vries van Deltavorm constateerde het probleem bij klanten in de snoepindustrie. “Snoepgoed bleef plakken in de vormen waarin de suikermassa werd gegoten. Na een proces van onderzoek en ontwikkelen bood de Airflow Board de gewenste oplossing. Klanten uit alle werelddelen maken er al gebruik van.”

Het Airflow Board leverde Deltavorm niet alleen de 50e plek op in de MKB Innovatie Top100, maar nu ook de Zeeuwse Innovatieprijs Emergo. Voor De Vries is de prijs een meerwaarde. “Naast de erkenning van ons mooie product, levert het ons ook naamsbekendheid in Zeeland op. De eerste verdienste hebben we al doordat een vacature recent werd ingevuld!”

Innovatieprijs
En daar is de prijs dan ook voor bedoeld: erkenning en naamsbekendheid voor Zeeuwse innovaties genereren binnen en buiten Zeeland. De prijs wordt ieder jaar mogelijk gemaakt door Provincie Zeeland, DOK41, HZ University of Applied Sciences, Kamer van Koophandel, Omroep Zeeland en Zeeland Business. De Emergo-prijs bestaat uit eeuwige roem en een kunstwerk van een Zeeuwse kunstenaar.

Marloes Goethals van DOK41 zit in de projectgroep die jaarlijks de uitreiking organiseert. “Voor de winnaars betekent het een waardering voor het bedrijf en de medewerkers,” vertelt ze. “Daarnaast laat het ook zien welke mooie innovatieve bedrijven we in Zeeland hebben. Daar mogen we trots op zijn en dan is de Emergo-prijs een mooie bekroning op het werk van deze bedrijven.”

Tekst: Odile de Poorter
Fotografie: Jan de Carpentier

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *