Persoonlijk gesprek werkt het best

roland de wit-9062
Roland de Wit

Tekst: Liesbet Mallekoote | Fotografie: Jan de Carpentier

De economie mag dan opkrabbelen, bedrijven hebben nog steeds last van wanbetalers. Aan de incassobureaus en gerechtsdeurwaarders de taak iets van de uitstaande facturen binnen te halen. “Niet elke wanbetaler is een slechterik.”

Roland de Wit van Straetus Incasso Zeeland krijgt alleen maar meer incassoverzoeken. “En de bedragen worden ook groter. Daarnaast zijn veel aanvragen moeilijker op te lossen. Grof gezegd kan ik van de tien incasso’s er drie direct oplossen, drie over een langere periode binnenhalen en vier van de tien gaan failliet of in de schuldsanering.”

De Wit komt in zijn werk een aantal notoire wanbetalers tegen. “Dat zijn kale kippen waar je niets van kunt plukken, die steeds hun gegevens veranderen om je te ontlopen. Zolang niemand hun faillissement aanvraagt, blijven ze schulden maken.” Daarnaast ziet De Wit veel bedrijven die het lang hebben gered, maar nu alsnog sneuvelen. “Vooral in de schoonmaakbranche. Urencontracten zijn tijdens de crisis steeds verder naar beneden bijgesteld en daar zit nog geen verbetering in.”

Vaak komt het tot een betalingsregeling. “Al kan dat erg lang duren. Soms kun je beter het incasseringsproces stopzetten, omdat de kosten hoger worden dan de opbrengst.” Gelukkig kan De Wit ook zaken oplossen. “Veel mensen komen in de problemen door scheiding, ziekte of werkloosheid en zitten daar echt mee in hun maag. Ik kreeg een kerstkaart van een mevrouw wier bedrijf failliet was verklaard, haar schulden kwijtgescholden. Maar met hulp van familie heeft ze alsnog alles betaald, anders kon ze niet verder.”

Gerechtsdeurwaarder Marco Rave is ook nog niet optimistisch over de economie. Hij merkt dat juist aan minder procedures. “De kosten om via de gerechtelijke weg je geld binnen te halen zijn hoog en dat werkt vooral binnen het MKB als rem. Daarnaast is er de laatste jaren minder handelsverkeer, wat ook minder conflicten bij betalingen oplevert.” Ook Rave ziet dat veel wanbetalers zo diep in de financiële problemen zitten dat het uitstaande bedrag niet te incasseren is en als verlies wordt afgeboekt. “Als ondernemer kun je dan wel de BTW terugvragen.”

marco rave-9035
Marco Rave

Rave onderzoekt alternatieve manieren om betalingen binnen te halen. “Bijvoorbeeld via DigiTrage, waarmee je online een vordering indient, die op een digitale zitting wordt behandeld. Dat ontlast de rechtspraak, is goedkoper en snel. Als dan nog niet wordt betaald, kan de schuldeiser een stempel bij de rechtbank halen, waarmee beslaglegging mogelijk wordt.” De enige voorwaarde om van DigiTrage gebruik te maken, is het opnemen van deze mogelijkheid in de algemene bepalingen.

Ondanks de juridische middelen die Rave voorhanden heeft, blijft de persoonlijke benadering voor hem het meest werkbaar. “Door te bellen en veel bemiddelen kom je uiteindelijk het snelst tot een regeling waarmee iedereen tevreden is. Want bij de meeste wanbetalers is het geen kwestie van niet willen, maar van niet kunnen.”

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *