Digitale bedreigingen

artikel-15-foto-1Karel is een wat kleinere ondernemer uit de grensstreek. Gisteren kwam hij vrij laat thuis van een klus. Net als altijd zette hij zijn computer aan om zijn emails te checken. Hé, een bericht van post.nl. Een pakketje. Wat is dat? Hij klikt op het linkje. Vrijwel onmiddellijk bekruipt hem een onaangenaam gevoel. Zijn laptop draait, maar doet niks. Op zijn bureaublad verschijnt een documentje en daarin staat dat zijn computer op slot zit: Het CryptOlOcker virus.

Leen de Braal van Braha Systems uit Terneuzen: “Zonder goede back-up ben je dan de sigaar. Betalen is twijfelachtig, als je zaken moet doen met boeven weet je het nooit.”

Een relatie van Marco de Hoedt van Mr-Orange uit Waalwijk heeft wel het nummer uit het document gebeld: “Deze meneer heeft een groot bedrijf met veel computers en had geen back-up. Hij kwam uit bij een nette, engels sprekende helpdesk en die loodste hem naar een site waar hij voor 400 euro BitCoins moest kopen om de gehackte data vrij te kunnen geven.”

Als je je afvraagt wat die hackers bezielt: Vorig jaar ging het wereldwijd om 325 miljoen dollar!

Virusscanner

Leen de Braal: “Virussen zijn vaak drietrapsraketten. Ze beginnen met malware (een backdoor-virus), meestal een linkje in een email of een foto op een site (zelfs ooit op Nu.nl). Het kan je echt per ongeluk overkomen. Dat opent de weg om langs je virussoftware te komen. Nadat die is uitgeschakeld komt de volgende stap, soms weken later. Ook een Mac is niet meer veilig tegenwoordig. Realiseer je ook dat niets gratis is tegenwoordig, vooral ‘gratis’ apps niet. Die installeren bijna altijd stiekeme programma’s op je tablet of telefoon.”

Hackers

Marco de Hoedt: “Hackers starten een aanval op een paar duizend computers tegelijk en kijken dan waar ze binnenkomen. Vroeger snuffelden ze een beetje rond op je pc, tegenwoordig hebben ze geavanceerde programma’s die doelgericht op zoek gaan naar je financiële aktiviteiten. Als ze een creditcard vinden met nummers gaan ze proberen deze te misbruiken.”

Wachtwoorden

Leen: “Eigenlijk mag je nooit twee keer hetzelfde wachtwoord gebruiken. Er zijn veilige programma’s voor, zoals Keypass. Dan weet je eigen computer het en blijft het ‘onder de motorkap’, of zelf een goed systeem bedenken. Gaat het over geld (login van de bank) dan het wachtwoord uit het hoofd leren.”

– Updates voor je pc, laptop, tablet en telefoon altijd direct installeren.

– Klik NOOIT zo maar op een linkje in een bericht (kijk met het pijltje erboven of je het herkent).

– Maak iedere dag een back-up op een externe harde schijf.

– Omdat cryptolockers steeds veranderen herkent anti-virus software het niet.

– Besmet? Verbreek dan zo snel mogelijk de verbinding met het internet.

Meer info: Fraudehelpdesk.nl (initiatief van bank en politie).

TEKST: BERT VAN LEERDAM

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.