Dit pand laat zien wat wij met gebouwen kunnen doen

Een veel mooier visitekaartje kun je je als architectenbureau niet voorstellen. Dat vond ook Benno van Luttikhuizen, directeur en architect bij Kort Geytenbeek Architecten BNA in Zierikzee. Een aantal jaren durfde hij er alleen maar van te dromen. Sinds dit jaar is het zover en huist het architectenbureau in het markante pompstation langs de N59 in Zierikzee.

Het voormalige pompstation van waterbedrijf Evides op de hoek van N59 en Zandweg in Zierikzee is een gebouw dat vrijwel iedere inwoner van Schouwen-Duiveland kent. Dat geldt ook voor de monumentale fontein in de tuin. Deze staat nog op de nominatie om te worden hersteld. Benno en zijn team pakten vanzelfsprekend eerst het gebouw zelf aan. “Het pand is weliswaar geen monument, maar we hebben het wel als zodanig behandeld. We zien de cultuur-historische waarde ervan. Bovendien vinden we het belangrijk om te laten zien dat je een oud gebouw heel goed kunt hergebruiken. 

Oude elementen bewaren 
Wie in het pand rondkijkt, ziet overal oude elementen, zoals de tegeltjes op de muren, het houten dak en vooral het drukvat in het midden van het pand. In dit stalen vat is inmiddels een deur gemaakt waarin een wenteltrap komt naar de machinekamer in de kelder. “Bijzonder is dat we met het hele team regelmatig zelf de handen uit de mouwen hebben gestoken. Zo ging het pand léven en deden we mooie ontdekkingen. Bijvoorbeeld ihet vat zit een prachtig roestpatroon. Dit hebben we laten terugkomen in de lampen. Alle oude elementen laten we zoveel mogelijk zitten. De gebruikssporen geven karakter en vertellen het verhaal van het pand.” 

Brede oriëntatie
Van Luttikhuizen is sinds 2017 directeur-eigenaar van het architectenbureau. Met zijn komst werd de scope van het bureau verbreed. “Ik bracht destijds veel kennis en ervaring mee op het gebied van bedrijfsgebouwen en woningbouw. Met name die eerste expertise was een mooie aanvulling op de ervaring die het bureau al had. We richten ons hoofdzakelijk op bedrijfsgebouwen, recreatieve ontwikkelingen en de woningbouw. Het bureau werkt zowel voor bedrijven als voor particulieren. 

Contextueel ontwerpen
Bij het bureau zijn dagelijks tien mensen in de weer met het maken van ontwerpen voor klanten in Zeeland, Zuid-Holland en Noord-Brabant. Het kantoor heeft architecten en bouwtechnisch personeel in huis. “We zetten geen nadrukkelijke signatuur op de ontwerpen. Dat komt omdat we de wensen van onze opdrachtgevers proberen in te passen in de contextDe ene keer leidt dit tot een historiserende aanpak, met een knipoog naar het verleden, en ontwerpen we een pand met historische elementen zoals een getrapte topgevel, monumentale ramen en hoge plafonds. Met evenveel plezier ontwerpen we moderne architectuur, zoals de woning in de duinen bij Westenschouwen. Dit is een organisch object met veel glas en beton. Door het turfdak gaat het helmgras uit de duinen vrijwel naadloos over op het dak.” 

Uiteenlopende bedrijfsgebouwen
De uitersten die Van Luttikhuizen benoemt, zijn ook terug te zien in de ontwerpen die hij recent maakte in het business to business segment. “Ook daarin zijn we actief met nieuwbouw en verbouw. We kunnen een bestaand pand helemaal aanpassen naar de wens van de klant of een nieuw ontwerp maken. Ons werk loopt uiteen van een bedrijfspand voor bijvoorbeeld een tuinmachinebedrijf tot het ontwerp van een compleet koelcentrum voor een zachtfruitbedrijf van ruim 16.500 m2.” Duurzaamheid en circulariteit spelen daarbij een steeds prominentere rol. “We verdiepen ons nadrukkelijk in circulair bouwen en proberen onze opdrachtgevers ervan bewust te maken dat een gebouw ooit weer gedemonteerd zal worden. Ons eigen pand is natuurlijk een prachtig voorbeeld van circulariteit. We hebben het een tweede leven gegeven, eigenlijk door zo min mogelijk aanpassingen te doen. Daarvan worden we zelf heel enthousiast.”

 

Kort Geytenbeek Architecten BNA
Zandweg 32
4301 TA Zierikzee
www.kortgeytenbeek.nl

Tekst: Caroline Houmes 
Fotografie: Ruden Riemens

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *