DOK41 biedt meer ruimte aan starters

Dok41

Tekst: Liesbet Mallekoote | Fotografie: Marijana Pajovic

DOK41, de broedplaats voor innovatieve startende en groeiende ondernemers in Vlissingen, breidt uit. Op dit moment zijn de panden aan de Edisonweg en de Voltaweg op de Kenniswerf vol en wordt hard gewerkt aan het creëren van nieuwe kantoren en werkplekken. En ook de zzp’er, ondernemer of student die maar af en toe een werkplek nodig heeft, kan vanaf nu bij DOK41 terecht, in ruil voor sociaal kapitaal.

DOK41 begon zo’n zes jaar geleden als incubator voor techno-starters. De starters vonden een plek in de voormalige PZEM-energiecentrale of in de units in de nabijgelegen DOK41-loodsen aan de Voltaweg. Drie jaar geleden werd DOK41 uitgebreid met werkplekken en kantoren voor creatieve starters. Op dit moment wordt het voormalige kantoor van Multi Engineering, dat onlangs een eigen nieuwbouwpand betrok op het Kenniswerf-terrein, verbouwd en in gebruik genomen door DOK41. Kantoren, flexwerkplekken, een vergaderruimte, een gezamenlijke keuken en een stiltewerkplek: het wordt allemaal toegevoegd aan het inmiddels bewezen succesvolle concept.

De bedoeling van DOK41 is vanaf het begin geweest dat startende innovatieve ondernemers, met of zonder begeleiding van deskundigen, doorgroeien en uitvliegen. Recent verhuisde filmproductiebedrijf Square Fruit naar een eigen pand in Middelburg. LED-lampenproducent LEDSprogress, nu bekend als Illuxtron International, werd zo groot dat de units in de loods aan de Voltaweg te klein werden en de onderneming daarom zijn intrek nam in een ander pand in Vlissingen.

Andere bedrijven groeien door binnen DOK41, zoals nfnty: gestart door vier ondernemers tijdens hun studie HZ ICT. Nu verhuist dit snelgroeiende bedrijf binnen DOK41 naar de grootste kantoorruimte in de uitbreiding. Ook internetspecialist Elloro breidt uit en gaat zelfs twee kantoren huren. Voor de meeste doorgroeiers die uitstromen geldt dat ze contact houden met DOK41 en zo het concept en andere startende ondernemers op verschillende manieren blijven steunen.

De nieuwe kantoorruimtes zijn voor een deel verhuurd aan nieuwe of al aanwezige DOK41-ondernemers, maar met de komst van extra ruimtes is er nog plek voor nieuwe (startende) ondernemers. Voorwaarde voor vestiging binnen DOK41 is dat de onderneming aansluit bij het concept: je bent een groeiende of startende ondernemer op het gebied van engineering, ICT, media of op het creatieve, technische of maritieme vlak. Je bent vooral innovatief en staat open voor samenwerking.

DOK41 biedt een netwerk, gedeelde faciliteiten, prettige werkomgeving, toegang tot onderwijs en onderzoek en indien gewenst begeleiding, coaching of zelfs financiering. De vergaderruimtes worden regelmatig gehuurd door Zeeuwse bedrijven en organisaties. En de wekelijkse evenementen, zoals de Kenniswerklunch op dinsdag, zijn drukbezocht, waardoor dagelijks relevante ontmoetingen kunnen plaatsvinden.

Seats2Meet Zeeland

In de uitbreiding worden 20 tot 25 flexwerkplekken gemaakt voor Seats2Meet (S2M). Met deze toevoeging heeft DOK41 meteen de grootste S2M-locatie van Zeeland in huis.

De S2M-filosofie past binnen het streven van DOK41 om het netwerk te vergroten en te versterken, waarin kennis wordt uitgewisseld en samenwerkingen ontstaan. Het concept sluit aan bij de netwerklunches, kennissessies en themabijeenkomsten die DOK41 organiseert. Flexwerken bij S2M DOK41 betekent niet alleen een bureau en stoel, maar is inclusief koffie en thee, WiFi en aansluiting bij de netwerkevents.

Er wordt niet in geld betaald, maar met sociaal kapitaal. Flexwerkers geven via de online boeking van de werkplek aan wat hun expertise is en welke kennis zij willen delen. In het systeem zijn alle flexwerkers zichtbaar met hun aangegeven expertise, waardoor zij eenvoudig kunnen worden benaderd en er sneller matches kunnen ontstaan. Op deze manier wordt het netwerk, of de community, versterkt: een concept dat één op één overeenkomt met het gedachtengoed van DOK41. Daarnaast biedt deze manier van werken de kans op inspirerende, toevallige ontmoetingen.

Flexwerken was bij DOK41 tot nu toe alleen mogelijk op dinsdagmiddag, na de Kenniswerklunch. Zodra de nieuwe ruimte klaar is, kunnen flexwerkers elke dag bij DOK41 terecht. Wie een uurtje over heeft tussen twee afspraken in de buurt of wie eens buiten zijn kantoor aan huis wil werken, kan terecht bij S2M. S2M is een wereldwijd concept en biedt in Nederland op dit moment flexwerkplekken en vergaderruimtes in zo’n 95 locaties.

Een kantoor of werkplek binnen DOK41 onderscheidt zich van andere bedrijfsverzamelgebouwen door het team dat aanwezig is en dat zich, zonder winstoogmerk, richt op het versterken van ondernemerschap en innovatie in Zeeland. De organisatie wordt ondersteund door een aantal grote Zeeuwse bedrijven, kennisinstellingen en overheden.

DOK41 treedt op als ambassadeur van de eigen ondernemers door het leggen van contacten, toegang tot fondsen mogelijk maken en het bieden van een communicatieplatform. Inmiddels is DOK41 aangesloten bij een project, waarin acht Nederlandse en Vlaamse incubators samen grensoverschrijdend samenwerken bevorderen en de kennisuitwisseling tussen organisaties stimuleren. Een van de andere aangesloten partijen is Brainport Eindhoven.

Uitnodiging

De uitbreiding van DOK41 wordt op donderdag 30 juni vanaf 15.30 uur feestelijk gevierd met een officiële opening, rondleidingen, een hapje en een drankje en muziek. Vooraf aanmelden is vereist en kan via info@dok41.nl.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.