Droombaan met een tijdelijk contract of toch liever een vast contract?

Tijdens de crisis kwam het nog maar weinig voor: meteen een vast dienstverband aangeboden krijgen. Werkgevers durfden door de onzekere economie bijna geen langdurige arbeidsovereenkomsten aan te gaan. Gelukkig keert het tij en krijgen steeds meer mensen een vaste aanstelling.

Wat is het verschil tussen een tijdelijke of een vaste overeenkomst? Anneline Nieuwenhuijse van Nobus Nieuwenhuijse Advocaten vertelt er meer over. “We hebben het in feite over een contract voor onbepaalde of bepaalde tijd. Het belangrijkste is dat je bij een contract voor onbepaalde tijd meer zekerheid hebt. Een werkgever mag je dan namelijk niet zomaar ontslaan. Bij een contract voor bepaalde tijd kan dit in principe ‘in goed overleg’ of kan een werkgever jouw tijdelijke contract niet verlengen wanneer dat is afgelopen.

Onbepaalde tijd
Bij een contract voor bepaalde tijd weet je wanneer je werk ophoudt. Een contract voor onbepaalde tijd geeft je de zekerheid dat je altijd werk hebt. “Dit contract kan ook opgezegd worden door je werkgever, maar dat gaat wat lastiger. Je werkgever kan jouw arbeidsovereenkomst opzeggen via het UWV of de rechtbank. Daar moeten hele goede redenen voor zijn. Natuurlijk kunnen jullie er ook samen uitkomen en dan wordt er  vaak een beëindigingsovereenkomst gemaakt,” vertelt Anneline.

Bepaalde tijd
Een tijdelijk contract is een overeenkomst voor bepaalde tijd. Bijvoorbeeld een paar maanden of een jaar. Werknemers of werkgevers kunnen een tijdelijk contract  meestal niet tussentijds opzeggen. Het eindigt automatisch, ook wel van rechtswege genoemd. “Je werkgever  heeft hierbij een aanzegplicht: een  maand vooraf moet hij of zij aangeven bij jou of je dienstverband wel of  niet eindigt. Als dat niet gebeurt, dan is je werkgever schadeplichtig. Dat houdt in dat je aanspraak kunt maken op een schadevergoeding.”

Je vaste baan opzeggen voor een tijdelijk contract?
Stel: je hebt nu een contract voor onbepaalde tijd, maar bent op zoek naar  een nieuwe uitdaging. Je droombaan komt voorbij en er wordt een contract voor bepaalde tijd aangeboden. Wat doe je er mee? Het kan best ingewikkeld worden, legt Anneline uit.  “Als je je baan opzegt om direct ergens anders te gaan werken, maar dit dienstverband eindigt onverwacht op korte termijn, dan kan dat vervelende gevolgen hebben. Houd er rekening mee dat je misschien geen aanspraak kunt maken op een WW-uitkering. Het UWV kan namelijk stellen dat jij, door het inruilen van een vast  contract voor een tijdelijk contract, had kunnen voorzien dat je werkloos zou kunnen raken. Pas als je een half jaar voor je nieuwe werkgever hebt gewerkt, zal het UWV niet meer terugkijken en
uitgaan van jouw huidige tijdelijke contract.” Leg altijd wel jullie afspraken en toezeggingen van je nieuwe werkgever goed vast. “Je bent bijvoorbeeld voor een half jaar aangenomen. Helaas wordt je arbeidscontract eerder beëindigd omdat het blijkt dat er eigenlijk onvoldoende werk is. Je kunt dan wel aanspraak maken op een WW-uitkering. Je mocht er namelijk op vertrouwen, bij aanvang van je nieuwe baan, dat je minimaal een half jaar aan de slag kon gaan.”

Plezier in je werk
“Het moet je zeker niet afschrikken om je contract voor onbepaalde tijd op te geven. Het kan je inderdaad een onzeker gevoel geven, maar vraag je af waarom je op zoekt bent naar ander werk. Plezier hebben in je werk is namelijk heel belangrijk,” besluit Anneline haar uitleg.

Tekst: Odile de Pooter

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *