Blog: 7 dagen, 8 fabrieken

Gisteren was ik aan het inchecken in Guangzhou, het derde hotel deze week. Het is steeds verkassen of 4 à 5 uur per dag in de auto doorbrengen, dus mijn keus was snel gemaakt. Leveranciers zorgen meestal voor het vervoer, zeker als je interesse hebt om te kopen. Bij het inchecken stonden twee heren naast me, ze kwamen volgens mij voor een fair. Na het inchecken en een heleboel vragen over de shuttle bus en diner vouchers, vroegen ze de weg naar China Town. Een flauwe grap, maar ik moest er zeker om lachen. In een Chinees hotel de weg naar China Town vragen, omdat je zin hebt in Chinees eten. Dat kan ik wel waarderen! Ik kwam redelijk laat aan, dacht snel wat te eten. Laatst had ik een praatje gemaakt met de GM tijdens de Canton fair, hij vroeg hoe het ging en of het hotel beviel ,want het is net een jaartje open. Ze hadden een nieuwe gym geopend en hij vroeg wat ik er van vond. Hij zei namelijk dat ik eruit zag alsof ik naar de gym ging. Met dat compliment mag iedereen aan komen natuurlijk, want inmiddels groeit de buik toch wel een beetje. Zeker een geslaagde opmerking van zijn kant. Misschien bedoelde hij dat ik toch maar eens iets meer naar de gym moest gaan. Ik zat alleen te eten, toen hij binnen liep en hij herkende me nog. Na wat te praten bood hij me een betere room rate aan. Mooi geregeld dacht ik, heb ik meteen een nieuw hotel als ik in Guangzhou ben.

Eén van de fabrieken die ik bezocht was een verlichtingfabrikant, die had ik ontdekt op de Canton fair. Ze hadden een kleine stand, maar de producten zagen er goed uit. Op de fair zeiden ze dat ze sterk in R&D en kwaliteit zijn, maar dat zegt elke Chinees dus daar ga je niet op in totdat je er bent. Ik wist dus niet wat ik moest verwachten toen ik aankwam, want het ging om de ontwikkeling van een nieuw product. Maar ze hadden alles tot in de puntjes voorbereid. Drie ingenieurs, een volledige presentatie over het nieuwe product en een goede meeting. Ze haalden ook MacDonalds voor me, dat doen fabrikanten vaak. Dan denken dat is een westerling dus KFC of Mac. Persoonlijk vind ik Chinees eten lekker, maar die lunches duren altijd lang. Er wordt een hoop geslijmd tijdens die etentjes, over de samenwerking en hoe aardig we elkaar allemaal wel niet vinden. Dat heb ik me snel eigen gemaakt. Het is af en toe wel lachen als je er tijd voor hebt, maar wij zijn toch meer straight to the point!

Na de bespreking heb ik nog een rondleiding door de fabriek gehad. Ik zag bijna alleen maar producten voor Stanley en Dewalt liggen. DeWalt is het luxe merk van Black & Decker. De fabriek produceert voornamelijk verlichting en schroevendraaiers voor Stanley en de schroevendraaiers voor DeWalt. Ook hebben ze en huismerk van gelijke kwaliteit. Nu even afwachten hoe ze onze producten gaan maken, maar ik moet zeggen dat het een schone fabriek is met een efficiënt productieproces. Dus tot nu toe ben ik tevreden.

Ik ben deze week bij 8 fabrieken geweest, ze vonden me allemaal tamelijk jong. Op zich leuk en zodra de gesprekken vorderen en je er inhoudelijk dieper op in gaat, zijn ze dat snel vergeten. Sommige mensen vinden het enorm leuk, de ander is wat sceptisch, maar dat houd je toch. Ik land zo in Qingdao, ik moet snel wat voor mijn visum regelen op het politiebureau. Om precies te zijn heb ik 1 uur de tijd, dus dat wordt krap en dan morgen naar Beijing. Volgende keer meer!

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *