Duurzaamheid transportbranche beloond

Duurzaamheid is al jaren een hot item. Bedrijven doen hun best kosten te reduceren en minder milieubelastend te zijn, door bijvoorbeeld minder drukwerk of groene energie te gebruiken. Maar in de transportsector blijft dat lastig. Toch zijn er Zeeuwse bedrijven die op innovatieve wijze hun lasten verlichten. Enkelen zijn in 2012 beloond met een ‘Lean and Green Award’.

De Lean and Green Awards worden uitgereikt aan bedrijven die zich actief inspannen om hun logistieke proces duurzamer te maken. Daarbij gaan de doelen minder uitstoot, minder verspilling en daardoor minder kosten, hand in hand. Het is een initiatief van Connekt in Delft. Landelijk hebben al meer dan 100 bedrijven concrete plannen met meetbare doelstellingen in werking gezet. In Zuidwest-Nederland zijn inmiddels 18 bedrijven beloond met zo’n award.

Twee pallets meer
Koninklijke Zeelandia, de internationale groothandel in bakkerij ingrediënten in Zierikzee, heeft de prijs ontvangen doordat zij 20% CO2 reductie heeft bereikt met transport. Jan de Boer: “We denken niet alleen aan kostenbesparing maar ook aan de toekomst van onze kinderen. We hebben vrachtwagens aangeschaft die een meter langer zijn, waardoor er 2 pallets meer mee kunnen. Daarnaast zijn onze auto’s uitgerust met een balkensysteem waardoor nog eens extra pallets kunnen worden vervoerd. Ook hebben we het ophalen van grondstoffen in eigen beheer. Toch zien we nog meer mogelijkheden om verder te verbeteren in de toekomst. Zo willen we in 2013 slimmer ritten combineren door onze klanten opnieuw in te delen.” Marc Rommers van overslagbedrijf Kloosterboer in Vlissingen: “We proberen de goederen van onze klanten zo efficiënt mogelijk van A naar B te krijgen. We vinden dat we een maatschappelijke verantwoordelijkheid hebben, zowel in Nederland als daarbuiten. Onze klanten zijn blij dat we hierin een voortrekkersrol vervullen en wij zijn trots dat we met onze inspanningen de award hebben gewonnen. Ons containerdepot is ingericht om CO2 te verminderen. Vroeger gingen de lege containers terug naar Rotterdam en Antwerpen. Nu bewaren we ze in Vlissingen voor Zeeuwse klanten die containers nodig hebben voor hun lading. Op deze manier worden veel kilometers bespaard.”

Bandenspanning
Joost de Maat van 2W logistiek in Kapelle pakt het anders aan. “Als wij onze diepvriesspullen laden, laten we de auto’s niet meer op de dieselmotor draaien maar op de stroom. Dit  bespaart niet alleen CO2, maar ook diesel. Daarnaast kunnen we de chauffeurs real time monitoren met boordcomputers, waarbij we kunnen zien of ze te hard optrekken, stationair draaien etc. Ook hebben we een bandenspanningproject opgezet. Dit alles heeft voor ruim 20% CO2 reductie gezorgd. Steeds meer bedrijven eisen duurzaamheid en daardoor hebben wij vaak een streepje voor. Er is dus zeker een duurzame toekomst voor bedrijven in de logistiek. Het is een must dat in je dagelijkse routine moet komen.”

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Niets gevonden

Er zijn geen resultaten gevonden

Evenement-tag: Award

Niets gevonden

Er zijn geen resultaten gevonden

","subscription_failed":"Kijk dan de onderstaande velden in om ervoor te zorgen u de juiste informatie.","et_ab_log_nonce":"e319d2654b","fill_message":"Alsjeblieft, vul op de volgende gebieden:","contact_error_message":"Gelieve de volgende fouten te verbeteren:","invalid":"Ongeldig e-mail","captcha":"Captcha","prev":"Vorig","previous":"Vorige","next":"Volgende","wrong_captcha":"U heeft het verkeerde nummer in de captcha ingevoerd.","wrong_checkbox":"Checkbox","ignore_waypoints":"no","is_divi_theme_used":"","widget_search_selector":".widget_search","ab_tests":[],"is_ab_testing_active":"","page_id":"6874","unique_test_id":"","ab_bounce_rate":"5","is_cache_plugin_active":"yes","is_shortcode_tracking":"","tinymce_uri":""}; var et_pb_box_shadow_elements = []; var et_pb_motion_elements = {"desktop":[],"tablet":[],"phone":[]}; var et_pb_sticky_elements = []; /* ]]> */