Economische groei rem op starters

KvK- Marc Volleman
Marc Volleman is tevens avondvoorzitter van de startersdagen in Zeeland en Brabant

Tekst: Liesbet Mallekoote | Fotografie: Nico Hermans, Marijana Pajovic

In de eerste negen maanden van dit jaar zijn in Zeeland 2357 ondernemers een eigen bedrijf begonnen, blijkt uit cijfers van de Kamer van Koophandel. Dit is een daling van 1,5% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar en wijkt af van de landelijke cijfers, die een lichte stijging laten zien. De aantrekkende economie is mogelijk een van de oorzaken van die daling.

Er zijn verschillende redenen om een eigen bedrijf te beginnen, vertelt Marc Volleman, van De Twaalfde Man Marketing&Communicatie. “Aan de ene kant heb je jongeren met een goed idee die dat zelf willen uitvoeren. En aan de andere kant 50-plussers, die hun baan zijn kwijt geraakt: ook die beginnen vaak voor zichzelf.” Omdat het nu iets beter gaat met de economie is het gemakkelijker om in loondienst te blijven en minder noodzakelijk om zelfstandig verder te gaan.

De grote steden in Zeeland lieten de meeste starters zien. Koploper is de gemeente Middelburg waar 277 starters werden geteld, op de voet gevolgd door Terneuzen en Goes. Wel liet de gemeente Middelburg een behoorlijke afname zien in het aantal starters ten opzichte van vorig jaar. Positieve uitschieter is de gemeente Tholen, waar 180 nieuwe ondernemers zijn geteld, met name in de bouw en de kinderopvang: een groei van 30 procent. Ook de gemeenten Hulst en Goes zijn positieve uitschieters.

De daling van het aantal starters in Zeeland is volledig te wijten aan minder MKB-starters, vooral in de detailhandel en horeca. Het aantal gestarte zzp’ers is wel toegenomen. “Dat is een gevolg van de toenemende flexibilisering van de economie. Bedrijven die groeien zullen niet snel nieuw personeel in dienst nemen, maar gaan liever samenwerkingsverbanden aan met zzp’ers.” Van alle starters was 89% zzp-er.

De daling van het aantal starters heeft vooral betrekking op de detailhandel en zakelijke diensten. Opvallend is dat ook het aantal gestarte webwinkels is gedaald. “Starten in de zorg is nog steeds populair. Vooral in de thuiszorg, waar veel ontslagen zijn gevallen, zie je nu veel zelfstandigen.” Ook de bouw laat groei zien: “Met name in het begin van het jaar zag je er veel klusbedrijven bij komen, die profiteerden van aantrekkelijke renovatietarieven.” De horeca is een sector waar traditioneel veel fluctueert: veel starters en ook veel stoppers.

Het aantal gestarte vrouwelijke ondernemers is dit jaar toegenomen en het aantal mannelijke starters gedaald. Ongeveer 40% van alle starters dit jaar is vrouw. Ook is er een duidelijke daling bij het aantal jongere starters. Dit heeft mogelijk te maken met de betere perspectieven van schoolverlaters op de arbeidsmarkt.

Een factor die de wil om een eigen bedrijf te starten negatief kan beïnvloeden, is de terughoudendheid van banken om geld te verstrekken. “Bedrijven kunnen bij de bank gemakkelijker een grote lening krijgen dan een kleine. Dat is ook logisch want daar valt voor de bank het meeste aan te verdienen.” Die houding remt de ontwikkeling van het midden- en kleinbedrijf, vindt Volleman. Starters moeten op zoek gaan naar andere geldbronnen: de eigen spaarrekening of private investeerders. “Er zijn tal van private investeerders die de portemonnee willen trekken voor een startende ondernemer met een goed idee en perspectief. Maar die moet je wel weten te vinden.”

Het belangrijkste voor een starter is dan ook een goed ondernemingsplan. Volleman ziet dat het daar nog te vaak misgaat: “Tachtig procent van de ondernemers die het niet redden, had geen goed ondernemingsplan. Zo’n plan is niet alleen noodzakelijk voor het vinden van financiering, maar betekent ook dat je marktonderzoek hebt gedaan, weet waar jouw niche zit en wat je kwaliteiten als ondernemer zijn.” Een goed netwerk is minstens zo belangrijk: “Niemand kan alles zelf. Zorg dat je mensen hebt die je kunnen ondersteunen op de punten waar jij minder goed in bent.”

Een ander struikelpunt bij het starten van een onderneming is de regelgeving. “Het is vaak een spaghetti aan wetten en regels”, stelt Marc Volleman. “Nieuwe initiatieven worden regelmatig gehinderd door de neiging van de overheid alles tot in het kleinste detail te willen regelen.” Met name in de sector recreatie en toerisme kan het aanpassen van bestemmingsplannen en vergunningen soms jaren duren. “Daarnaast heb je vaak te maken van tegenstrijdige regels. Er zijn potentiële starters die dan de moed opgeven.”

samenafbeelding
Fotoverslag startersdagen in Vlissingen, Terneuzen en Breda

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Niets gevonden

Er zijn geen resultaten gevonden

Evenement-tag: Award

Niets gevonden

Er zijn geen resultaten gevonden

","subscription_failed":"Kijk dan de onderstaande velden in om ervoor te zorgen u de juiste informatie.","et_ab_log_nonce":"97ad3eea36","fill_message":"Alsjeblieft, vul op de volgende gebieden:","contact_error_message":"Gelieve de volgende fouten te verbeteren:","invalid":"Ongeldig e-mail","captcha":"Captcha","prev":"Vorig","previous":"Vorige","next":"Volgende","wrong_captcha":"U heeft het verkeerde nummer in de captcha ingevoerd.","wrong_checkbox":"Checkbox","ignore_waypoints":"no","is_divi_theme_used":"","widget_search_selector":".widget_search","ab_tests":[],"is_ab_testing_active":"","page_id":"13319","unique_test_id":"","ab_bounce_rate":"5","is_cache_plugin_active":"yes","is_shortcode_tracking":"","tinymce_uri":""}; var et_pb_box_shadow_elements = []; var et_pb_motion_elements = {"desktop":[],"tablet":[],"phone":[]}; var et_pb_sticky_elements = []; /* ]]> */