Een boost voor Bruinisse

hotel bru-1600

Tekst: Liesbet Mallekoote | Fotografie: Jan de Carpentier

Je komt net van de hotelschool en droomt over ‘iets voor jezelf beginnen’. Als dan het pand van de buren te koop komt, kun je die kans niet laten lopen. Drieënhalf jaar geleden begon Patricia Hoep met het aanvragen van de nodige vergunningen en op 1 juli gaat Hotel Bru open: duurzaam gebouwd en ingericht door Zeeuwse bedrijven. “Soms moet je dingen uit idealisme doen.”

Het huis en de voormalige werkplaats van de buren waren in zo’n staat dat Patricia Hoep en haar vriend Martin van Galen besloten alles te slopen en iets nieuws neer te zetten. Daar zat meteen een voordeeltje aan: een sloopsubsidie van de provincie Zeeland. “Vervolgens is veel tijd opgegaan aan het veranderen van de bestemming en het rondkrijgen van de vergunningen. Begin dit jaar konden we eindelijk bouwen”, vertelt Patricia.

Het hotel is opgetrokken uit prefab houten panelen en stond binnen 12 dagen. “Het is net een soort Lego voor volwassenen!” Nu wordt het in hoog tempo afgewerkt, zodat het hotel klaar is voor de zomervakantie. Houtskeletbouw is niet alleen snel, maar ook duurzaam, vertelt Patricia. “De panelen zijn super geïsoleerd en geluiddicht, wat voor een hotel heel gunstig is.”

Ook verder wordt het pand zeer milieuvriendelijk. “Er komt geen verwarmingsketel, maar een warmte-koude-opslag op het dak. Voor warm water hebben we zonnepanelen en als je je kamer verlaat, schakelt de elektriciteit vanzelf uit.” Daarnaast heeft het hotel straks oplaadpunten voor elektrische auto’s en fietsen. “Ik vind het belangrijk om tegemoet te komen aan de vraag van nu. Vooral Duitse toeristen houden erg van ‘groen’.”

De houtskeletbouw is het enige onderdeel dat niet uit Zeeland komt. “Die panelen konden we niet in deze hoeveelheid in Zeeland krijgen”, vertelt vader Jeroen Hoep, die als geldverstrekker bij de hotel bru-1603bouw betrokken is. “Maar verder werken er alleen Zeeuwse bedrijven aan het hotel. Wat je van ver haalt is niet per sé beter of goedkoper. Met lokale bedrijven zijn de lijntjes korter. Ook aannemers werken liever met mensen die ze kennen.”

Hoep werkte al eerder met de regionale aannemer en het bouwbedrijf, maar die werkten nog nooit samen. “Ze konden deze klus niet in hun eentje aan, maar samen gaat het perfect.” Bovendien werkt schoonzoon Martin voor de aannemer, dus die is er zelf ook direct bij betrokken. Ook de installateur, de schilder en de projectinrichter komen uit Zeeland, net als de architect en de leverancier van de kozijnen. “Zelfs de koffie komt van de Koffieboer in Bruinisse.”

Het hotel telt straks 10 kamers en 4 appartementen. De ontbijtzaal fungeert overdag als lunchroom. “Ik heb ervoor gekozen geen diner te serveren”, vertelt Patricia. “Daarvoor kunnen de gasten terecht bij de restaurants in het dorp, waar ik arrangementen mee heb afgesproken. Ik denk dat we zo met z’n allen een boost geven aan de dorpstrots van Bruinisse.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.