Een gebouw oogsten? Het kán  

Wie circulair wil bouwen, loopt tegen allerlei vragen aan. Er zijn bijvoorbeeld maar weinig mensen die ervaring hebben met het ‘oogsten’ van gebouwen. Verder moet de architect bereid zijn te starten met een overzicht van alle beschikbare materialen in plaats van met een leeg papier. Emergis, de Zeeuwse instelling voor geestelijke gezondheidszorg, had het lef de stap te zetten. Ze nemen voor de zomer de nieuwe kinder- en jeugdkliniek in gebruik.   

René Brugman, projectleider bij de afdeling Vastgoed & Facilitair vertelt dat de gebouwen van Emergis toegevoegde waarde bieden aan het zorgproces. “Onze primaire focus is het leveren van goede zorg, maar wij willen ook onze verantwoordelijkheid nemen met betrekking tot de CO2 uitstoot. In de gesprekken met architect Taco Tuinhof van Rothuizen Architecten kwam de mogelijkheid aan de orde om materialen uit het districtskantoor van Rijkswaterstaat in Terneuzen te gebruiken voor onze kinder- en jeugdkliniek. Zo zouden we niet alleen energiezuinig, maar zelfs circulair bouwen.” 

Andere manier van samenwerken
Bij een dergelijk uitzonderlijk bouwproject is het volgens Brugman belangrijk om dit samen te doen met partners die elkaar vertrouwen en bereid zijn risico’s te verdelen. “De traditionele manier van aanbesteden werkte hier niet.” Wie nu naar het gebouw kijkt, herkent vooral de houten gevelbekleding. Andere geoogste materialen zijn onder andere de buitenkozijnen, binnendeuren en spanten. Het gebouw één op één nabouwen, was geen optie. “We hebben zorgvuldig gekeken naar de veiligheid en robuustheid. Een kantoor is immers iets heel anders dan een kliniek”, verduidelijkt Brugman. 

Veel leerpunten
Brugman is trots op het nieuwe gebouw. Een nieuw project circulair bouwen zou hij zondermeer weer aanpakken. “We hebben veel geleerd. Het kost bijvoorbeeld meer tijd dan we dachten, de opslag van materialen verdient veel aandacht en de huidige  wet- en regelgeving is ontoereikend, maar ik ben ervan overtuigd dat dit de toekomst is.” 

Emergis
Oostmolenweg 101
4481 PM Kloetinge

Redactie: Caroline Houmes
Fotografie: Jan de Carpentier

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.