Een goed begin is het halve werk!

Als je een onderneming start, kom je met veel rechtsgebieden in aanraking: Met contractenrecht als je overeenkomsten gaat sluiten, met huurrecht als je gaat huren, met arbeidsrecht als je iemand in dienst neemt, met intellectueel eigendomsrecht om jouw unieke idee te beschermen, enzovoort. Kortom, tijd voor juridisch advies!

Alissa van Tongerloo is advocaat bij Holla Advocaten met vestigingen in Den Bosch en Eindhoven. Ze adviseert zowel startende als doorgewinterde ondernemers die juridische bijstand nodig hebben. “Wat je moet vastleggen, hangt van zoveel zaken af”, legt Alissa uit. “Van de branche waarin je actief bent, of je alleen aan bedrijven of ook aan consumenten levert en of je een winkel start of alles online doet. Daarom is het verstandig vóóraf alles goed te regelen, want dat scheelt een hoop gezeur achteraf.”

Aansprakelijkheid
Het begint al bij de allereerste afweging: welke rechtsvorm is het meest geschikt? “Dat heeft consequenties voor je aansprakelijkheid”, vervolgt Alissa. “Loop je weinig risico, dan kan een eenmanszaak gunstiger zijn. Bij een bv sluit je daarnaast in principe je persoonlijke aansprakelijkheid uit. En ook de fiscale voordelen weeg je af. Heb je compagnons, dan kan een maatschap of vof de beste keuze zijn. Vervolgens richt je je op de belangrijkste juridische valkuilen: je aansprakelijkheid, betalings- en leveringscondities, verzekeringen en de bescherming van je intellectuele eigendom. Check bijvoorbeeld of jouw bedrijfsnaam niet al geregistreerd staat. En registreer ook je logo. Dat kan voor de Benelux, Europa of wereldwijd.”

Voorwaarden
Verder hamert Alissa op de algemene voorwaarden. “Dat is je vangnet bij geschillen. Zorg dus dat je die goed op orde hebt. Je kunt er ook op maat gemaakte bepalingen in opnemen. Vergeet niet om in je offerte naar die voorwaarden te verwijzen en voeg ze bij. Maak bijvoorbeeld een checklist voor het versturen van offertes, dan weet je zeker dat je dit soort zaken niet vergeet.” Alissa snapt dat veel starters opzien tegen de kosten die aan juridisch advies kleven. “Maar veel advocaten werken met vaste prijzen om je contracten of algemene voorwaarden langs de juridische meetlat te leggen. Investeer daar dus in, want een goed begin is het halve werk!”

 

Tekst: Marjolijn Bergmann

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.