Een goede start op internet

Y01VDYAX63

Tekst: Liesbet Mallekoote

Je hebt een businessplan, financiering, een werkplek en je bent klaar om je eigen bedrijf te beginnen. Maar hoe zorg je ervoor dat je klanten je vinden en dat je bereikbaar bent? Website, telefonie, werken in de cloud: wat heb je als startende ondernemer nou echt nodig?

Bereikbaarheid en de mogelijkheid om overal te werken geven je bedrijf een goede start, zegt Cliff Lagendijk van Lantack Network Solutions. “Met werkplekken in de cloud hoef je niet te investeren in dure software. Alles wat je nodig hebt, is te huur. Cloud-werkplekken kun je meeverhuizen en uitbreiden, wat zeker in de startersfase heel handig is.” Ook je dataopslag en back-ups kunnen in de cloud: dat scheelt weer serverruimte.

Telefonie via VOIP vindt Lagendijk ideaal: “Het is goedkoop en flexibel: je kunt het aantal aansluitingen eenvoudig op- of afschalen.” Via een data-center bel je altijd tegen lokale kosten. En denk niet dat een telefooncentrale voor een starter overdreven is. Lagendijk: “Een telefooncentrale geeft een professionele uitstraling. Je kunt je klanten bijvoorbeeld een boodschap laten horen als ze in de wachtrij staan. Dat is beter dan de in-gesprek-toon.”

Domeinnaam

Peter Bin van WebhostNow vindt een website en een goed gekozen domeinnaam het allerbelangrijkste voor de startende ondernemer. “Iedereen zoekt tegenwoordig informatie op internet. Een goede website geeft meteen een betrouwbare indruk.” Die kun je zelf bouwen: dat is goedkoop, maar kost veel tijd. Een website laten ontwerpen geeft vaak een beter resultaat, maar kan wel eens duurder uitvallen dan je hoopt”, waarschuwt Bin.

Vervolgens moet je een goed webhostingpakket zoeken. “Daarmee koop je webruimte voor je website, e-mail en dataverkeer.” Bin wijst erop niet voor de goedkoopste aanbieder te gaan. “Het pakket moet een goed spamfilter bevatten: je wilt niet ongemerkt via je site een virus verspreiden. En let erop dat er een goede support-service bij zit. Zeker als starter kun je daar veel aan hebben.” Een duur netwerk is voor een starter niet nodig, vindt Bin. “Zorg wel voor een goede firewall. En als je het budget hebt: neem een abonnement bij twee providers, dan zit je nooit zonder internet.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *