Een kachel en bier verkoopt hetzelfde

Hoe kom ik aan werk? Waar zitten mijn klanten? Het antwoord lijkt eenvoudig: Overal. Maar hoe bereik je die dan? Door advertenties, social-media en door na goed werk mond-tot-mond reclame. En zeker ook door te netwerken. Zodra er een groep mensen bij elkaar is kan er genetwerkt worden.

Naast de Startersdagen.com-events heb je lokale en regionale ondernemersclubs, haringparties, sportkantines, nieuwjaars- of openingsrecepties, in de supermarkt, in de kerk of de moskee en ga zo maar door.

Goede voorbereiding
Je weet wat kan en wat je te bieden hebt. Maar kun je dat goed uitleggen? De concurrentie is groot, dus waarom zouden ze jóu kiezen? Op een netwerkbijeenkomst worden zelden zaken gedaan, je maakt er vrienden en bouwt aan je ‘gunningsfactor’. Slijmen werkt niet. Mee-denken wel. Iedereen wil iets aparts, unieks, speel daar op in.

Tips
– Zorg dat je fit en uitgerust bent. Eet niet te overvloedig van te voren.
– Lees van tevoren je ‘elevator-pitch’ door (een presentatie van pakweg een minuut over jou en je bedrijf).
– Weet wat je business is en het effect ervan. Bijvoorbeeld als je bier verkoopt dan verkoop je gezelligheid. Voor kachels geldt hetzelfde: Warmte maakt het leven knus en gezellig.

Vrienden maken
– Wees niet verlegen. De meeste mensen zijn er net zo ‘alleen’ als jij.
– Stel je voor en vraag naar wat de ander doet. Terwijl die vertelt voel je of er samenwerking kan komen. Zo niet loop dan niet weg, zeker niet als het leuk is, want misschien dan kan die ander jou bij iemand anders aanbevelen of kunnen je krachten bundelen.
– Hou gesprekken kort en inspirerend. Netwerkers willen zoveel mogelijk mensen spreken. Rond na een vijftal minuten af en wissel kaartjes uit. Maak na een plezierig gesprek binnen drie dagen een vervolgafspraak.

Nadenkertje..
De meeste netwerkers komen om een opdracht binnen te halen. Niet om er een te geven. Wat nu? Misschien ken je iemand die wel klant wil worden van die andere netwerker. Koppel die aan elkaar. Lukt dat, dan is de kans is groot dat die, uit dankbaarheid, later toch een mooie opdracht voor jou heeft.

Tekst: Bert van Leerdam
Foto’s: Marijana Pajovic

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.