Een nieuwe baan in coronatijd?

Er was niemand om mij fatsoenlijk in te werken

Hoe begin je aan een nieuwe baan, middenin een pandemie? En welk effect hebben de corona-maatregelen op onze manier van werken? “We zijn veel flexibeler geworden en houden rekening met elkaar.”

Femke Hiel werkt als adviseur personeelszaken bij Van Voren Accountants. Ze begon daar middenin de lockdown. “Ik maakte me nog zorgen of er wel banen zouden zijn, maar dat viel mee. Na een eerste telefonische kennismaking met mijn nieuwe werkgever, hebben we toch maar in het echt afgesproken, op anderhalve meter.”

Het inwerken ging anders dan normaal, vertelt Femke. “Er was niemand die even naast me kwam zitten, vanwege de afstand die we onderling houden. Ook ontmoette ik niet direct al mijn collega’s, omdat de meesten om de beurt thuiswerken. Zelf kwam ik wel naar kantoor, om zoveel mogelijk mensen te leren kennen.”

Volgens Femke vertrouwen haar leidinggevenden erop dat iedereen zo normaal mogelijk doorwerkt. “Het werk moet toch gedaan worden en je wilt je klanten tevreden houden. Iedereen neemt die verantwoordelijkheid. We hebben minder vaak personeelsoverleg dan voorheen, maar er is meer contact via mail en we hebben een gezamenlijke app-groep. Je moet er toch het beste van maken.”

Als voormalig werkzoekende in corona-tijd heeft Femke wat tips voor andere ondernemers. “Laat weten dat er nog steeds werk is, zodat mensen blijven solliciteren. En doe je best om het onderlinge contact in stand te houden, ook met de thuiswerkers. Dat is belangrijk om mensen gemotiveerd te houden. Neem maatregelen op kantoor, zodat werknemers zich veilig voelen. En respecteer de wensen van collega’s die thuis willen werken. Het gaat om de gezondheid van iedereen, daarover moet je kunnen meepraten.”

Femke denkt dat deze periode een blijvend effect heeft. “Vroeger was thuiswerken niet gebruikelijk, maar nu blijkt dat het werk gewoon wordt gedaan. Het is fijn voor de afwisseling en scheelt reistijd. En ik denk dat we als collega’s meer rekeninghouden met elkaar. Dat vind ik positief.”

Redactie: Liesbet Mallekoote
Fotografie: Linda Hemmes
Bron: Zeeland Business magazine 3 – 2020

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *