Een robot via het uitzendbureau

6. Robot

Tekst & Fotografie: Bert van Leerdam

In januari van dit jaar werd in Davos het World Economic Forum gehouden. Daar bespraken belangrijke politici en topmanagers uit de vijftien grootste economieën, goed voor 65 procent van het wereldwijde personeelsbestand, de Vierde Industriële Revolutie. Uitkomst: Tot 2020 zullen zo’n 7,1 miljoen banen geautomatiseerd of overbodig worden. Ook zullen veel tussenhandelaren en tussenpersonen niet meer nodig zijn. Met name administratieve functies en kantoorbanen zullen hard geraakt worden.

Het verdwijnen van werk waar wij onze neus voor ophalen naar lage-lonenlanden is marginaal als we het vergelijken met de opkomst van technologie. De komst van de 3D-printer en de nanotechnologie staat op het punt om door te breken. Administratie wordt geautomatiseerd en saai handwerk doen robots. Het duurder worden van de mobiliteit geeft het hele proces nog een extra duwtje.

Robots

In Veghel is er een uitzendbureau waar je, naast uitzendkrachten van vlees en bloed, ook robots kunt inhuren voor de, zeg maar, ‘saaie precisie-klusjes’, zoals lassen, pallets laden, inpakken. Han van Horen, directeur van uitzendbureau HOBIJ: “Smart Robotics, een start-up in Eindhoven kwam met het idee. Momenteel hebben we zes robots operationeel. Het zijn precisie apparaten die 10 kg op kunnen tillen en binnen een straal van pakweg 3 meter vrij eenvoudig heel exact kunnen werken. Zo’n robot is meestal onderdeel van een team. In principe kost die net zoveel als een operator. Omdat hij zonder morren full time 10 shifts op hoge kwaliteit kan doen valt er goed mee te verdienen.” Net als personeel dat via een uitzendbureau betrokken wordt is ook de robot over te nemen als die goed bevalt.

Heinkenszand

Hans Peter Willems van Mind|Construct in Heinkenszand wuift het hele arbeids-probleem van de hand: “Het gaat niet om werkeloosheid. We schreeuwen om technische vakmensen en kijk eens naar de zorg. In 1972 werd al in Japan becijferd dat uitgerekend in 2016 deze problematiek nijpend zou worden en dat klopt, de vergrijzing wordt een enorm probleem. Hoe mooi zou het zijn als een autonoom denkende robot voor ons zou kunnen zorgen?” Lachend: “Zoiets als in de film I Robot, met Will Smit, maar dan gelukt.” In de hele wereld werkt de robot-industrie aan dit soort hulpjes, alleen is er nog geen enkel bedrijf in staat gebleken om er een brein voor te maken. Hans Peter: “Wij verwachten, door een heel andere benadering, met de hulp van neuro-wetenschappers en psychologen, aan het eind van dit jaar een doorbraak op dit gebied te kunnen presenteren: Een brein dat in een robot geplaatst kan worden met de opdracht: Zorg voor zo goed mogelijk voor de mensen in je omgeving. De robot kan zelf zijn prioriteiten bepalen, dus wat het eerst moet gebeuren.” Internationaal wordt er met smart op hem gewacht.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.