Eerste Zeeuwse opleidingsbeurs gericht op bedrijven

Op vrijdag 8 juni werd in Middelburg, in het gebouw van het Waterschap, de eerste Zeeuwse Opleidingsbeurs georganiseerd. Organisator is het Zeeuws Platform Particuliere Bedrijfsen Beroepsopleidingen (ZPPB).

Deze eerste editie werd officieel geopend door de voorzitter van de Kamer van Koophandel Zuid-West Nederland, Chris Rutten. De voormalig burgemeester van Middelburg gaf om 13.30 uur het startsein van een evenement dat jaarlijks terug zal gaan keren. De opleidingsbeurs is een business-to-business event dat zich voornamelijk richt op HRM medewerkers, P&O‘ers, directieleden en ieder ander die zich bezig houdt met de inkoop van trainingen en opleidingen.

Samenwerking binnen ZPPB
Particuliere aanbieders van opleidingen in Zeeland hebben zo’n drie jaar geleden de handen ineen geslagen en het ZPPB opgericht, een vereniging die de belangen van de aangesloten leden behartigt. Er zijn veel zogenaamde éénpitters actief in de opleidingsbranche. Dit zijn vaak opleiders uit het bedrijfsleven of docenten uit het reguliere onderwijs die iets anders willen gaan doen. Door zich aan te sluiten bij het ZPPB kunnen ze samenwerken,
van elkaars diensten gebruik maken en dingen organiseren, zoals bijvoorbeeld symposia en deze opleidingsbeurs.

Vraag en aanbod
Jacqueline Romijn-Voermans, voorzitter van het ZPPB, vertelt over het waarom van de beurs. “Met deze beurs treden we voor het eerst naar buiten en willen we vraag en aanbod bij elkaar brengen. We willen er een kleinschalige zakelijke beurs van maken en daarmee het gemoedelijke van Zeeland benadrukken. Tegelijkertijd willen we laten zien dat er absoluut kennis en kunde in de provincie aanwezig is, want dat weten veel mensen
niet. Ook bij de overheid en het bedrijfsleven is men niet voldoende op de hoogte van het brede aanbod van opleiders hier in Zeeland. Zo weet ik dat de Rijksoverheid landelijk dure inkoop van opleidingen doet, terwijl het voordeliger kan als ze dat regionaal zouden doen. En natuurlijk is dat gunstiger voor de lokale economie. Wij laten met de opleidingsbeurs zien dat er hier buiten het reguliere onderwijs veel kwalitatief goede particuliere
opleidingsmogelijkheden zijn. Tijdens de beurs krijgen de bezoekers een beter beeld van wat dat aanbod precies inhoudt.”

Informatie en workshops
Tijdens de beurs zijn er veertien verschillende opleiders aanwezig. Het ZPPB zorgt voor de professionele uitstraling naar buiten toe, maar de opleiders verzorgen verder een eigen stand waar ze zich presenteren en waar mensen terecht kunnen met al hun vragen. Opleidingen zijn er op diverse gebieden: Administratie, Auditeren, Communicatie, Veiligheid, Management, ICT, Zorg, Talen en Inburgering, Persoonlijke ontwikkeling en Coaching. Naast het verkrijgen van informatie, kunnen mensen een workshop volgen.

Kennismaken en netwerk uitbreiden
Leny van den Heuvel, medeoprichtster van het ZPPB staat tijdens de beurs zelf ook met een stand. Zij heeft er nu al een goed gevoel bij, al is het ook wel spannend. “We hopen natuurlijk veel bedrijven te zien. Behalve het feit dat dit dé plek is om HR managers te bereiken, is de beurs natuurlijk ook heel geschikt om het netwerk uit te breiden. Opleiders die zich bij ZPPB willen aansluiten zijn wat mij betreft ook van harte uitgenodigd. Bovendien kan het voor bedrijven waardevol zijn om er via de beurs achter te komen wat de opleider waar men nu al contact mee heeft, nog meer aanbiedt.  Het is aantrekkelijk om bij die opleider te blijven, deze kent de Zeeuwse bedrijven goed, de reisafstand is klein en de prijzen zijn gunstiger dan in de Randstad.”

Investeren ondanks recessie
Ondanks de recessie investeren bedrijven toch wel in trainingen en opleidingen. Romijn: “Juist nu, juist omdat het slecht gaat. Zonder opleiding kom je nergens. Dus die inkoop loopt wel door. En daarbij is het vaak voordeliger dan mensen denken, voor bedrijven zijn er verschillende subsidies mogelijk. Behalve bedrijven zijn particulieren die op zoek zijn naar een opleiding of training ook van harte welkom op de beurs. De particuliere opleiders richten zich op andere doelgroepen dan het reguliere onderwijs. En ze kunnen maatwerk leveren. Ik kan me goed voorstellen dat volwassenen die bijvoorbeeld omgeschoold willen worden, liever kiezen voor een particuliere opleider.”

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *