Rudi de Munck, Jan Adriaanse, Peter Huibregtse en Iman Matthijsse

Eindelijk hebben we grip op onze cijfers 

Digitalisering dé oplossing voor Bouwbedrijf Adriaanse  

In de bouwsector is grip op je kosten enorm belangrijk. Dat ondervond ook Bouwbedrijf Adriaanse uit Middelburg. Zij stapten onlangs over naar Baker Tilly uit Goes. En met succes: “Hadden we deze accountant maar eerder gehad!” 

Jan Adriaanse, mede-eigenaar van Bouwbedrijf Adriaanse, blikt terug: “We waren begonnen met het digitaliseren van onze administratie, maar dat liep niet lekker. Daardoor hadden we totaal geen grip op de cijfers en de boekhouding. Toen hoorden we via via dat we bij Peter Huibregtse van Baker Tilly moesten zijn: die droomt Exact!” Peter lacht en vult aan: “We zijn eerst het gesprek aangegaan over de stip op de horizon. Waar wil je als bedrijf naartoe? Wat kun je zelf en wat wil je dat wij doen? Afhankelijk van de wensen van onze klanten richten we daarna de boekhouding in.” 

Inzicht in kosten
Rudi de Muck, partner bij Baker Tilly in Goes, vervolgt: “We hebben veel klanten in deze sector, ook grote bouwbedrijven. De grootste uitdaging is: voorkomen dat je de bouwkosten overschrijdt. Hoe factureer je extra werk en hoe reken je algemene kosten door? Wij gaan met onze klanten altijd de diepte in, vertalen de bouwkundige plannen financieel. Want onderaan de streep moeten er wel zwarte cijfers staan. Bij Bouwbedrijf Adriaanse viel ons op dat het een heel vooruitstrevend bedrijf is als het gaat om duurzaamheid. Je merkt dat ze open staan voor nieuwe dingen, durven hun administratie ook vooruitstrevend in te richten.” 

Alles digitaal
Jan Adriaanse: “Onze hele boekhouding is nu digitaal, nergens is meer een ordner te vinden. Dat was wel even wennen… Onze kostenstroom is nu heel inzichtelijk, we kunnen eenvoudig tussentijds bijsturen en hebben meer grip op de uitgavenWant ook de facturering doen we nu digitaal – die is gekoppeld aan onze boekhouding. Nu kan iedereen een digitale notitie bij een factuur plaatsen, waardoor je terug kunt lezen welke opmerkingen er zijn gemaakt op de facturen en door wie. Bij vragen heb je binnen een minuut antwoord. Terwijl je vroeger dikke mappen moest doorworstelen. Echt een verbetering!” 

Investeren in duurzaam
Er is bij Bouwbedrijf Adriaanse meer nieuw dan alleen de administratie. Op 10 april 2018 openden Jan en zijn compagnon Iman Matthijsse de deuren van hun nieuwe kantoor in Middelburg. Een zichtlocatie langs de N57. Iman: “Jan en ik zijn oud-collega’s van Heijmans. Jan is tien jaar geleden voor zichzelf begonnen, ik werd vijf jaar later mede-eigenaar. We hebben inmiddels acht man personeel in dienst en onderscheiden ons als duurzaam bouwbedrijf. Het is onze overtuiging dat dat de toekomst is en we zien die vraag ook bij onze klanten.” Jan vult aan: “Dit pand is ons visitekaartje, vol met de nieuwste technieken: triple glas, een warmtepomp en gebalanceerd ventilatiesysteem. Wat veel mensen zich niet realiseren, is dat investeren in duurzaamheid op termijn geld oplevert: je energiekosten zijn immers nul. En je krijgt er heel veel comfort voor terug: dit pand is warm in de winter en koel in de zomer. Bovendien sluit je met die isolatie ook heel veel geluid buiten.” 

Vooruitstrevend durven zijn
Jan trekt een parallel tussen de digitalisering van zijn boekhouding en kansen in de bouw. “Kijk naar de systemen in dit kantoorpand: alles is digitaal. Storingen kunnen heel eenvoudig online worden verholpen, in plaats van een monteur langs te sturen. Dat is winst voor iedereen. Maar dan moeten aannemers hun monteurs wel zo opleiden. De bouwsector is alleen heel traditioneel, terwijl daar echt de toekomst ligt. Wij zien het nu met onze boekhouding: hadden we deze stap maar jaren eerder gezet!” Peter Huijbregtse snapt die vrees wel: “Het is ook een kwestie van vertrouwen. Dankzij de korte lijntjes en open gesprekken ‘landt’ ons advies ook. Pas dan durf je als ondernemer zo’n grote stap te zetten. Fijn dat onze samenwerking in de praktijk zo positief uitpakt!” 

Baker Tilly Goes
Stationspark 8b
4462 DZ Goes

Redactie: Marjolijn Bergmann
Fotografie: Johan Katerberg

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *