Energieneutrale innovaties

RRF_ZB_melieste01Energieneutraal bouwen komt snel dichterbij. Alle nieuwe gebouwen moeten uiterlijk 31 december 2020 bijna-energieneutraal gebouwd (BENG) worden. In 2050 moeten ook alle bestaande woningen energieneutraal zijn. Bovendien is in Zeeland afgesproken dit al vijf jaar eerder te bereiken. Dit zet tal van innovaties in gang, onder andere op het gebied van glas en verwarming.

Wie bij Glashandel Melieste in Goes binnenstapt, stapt in de toekomst. Hier worden de nieuwste mogelijkheden op het gebied van glas gepresenteerd. Directeur Michel Sinke zet daar sterk op in. “We bestaan nu ruim 75 jaar. Ik ben ervan overtuigd dat ons bestaansrecht ligt in het voorop lopen in vernieuwing.”

Ook smederij Waldor in ’s Gravenpolder staat open voor vernieuwing. Het bedrijf combineert het oude ambacht van een smederij met nieuwe, eigentijdse toepassingen in maatwerk stalen kozijnen, deuren en meubelen en verwarmingsoplossingen.

Verwarmend glas
Bijzonder is het glas waarin verwarming is geïntegreerd. “De ruit als radiator, beeld je eens in.” Melieste is inmiddels dealer van IQ-glas. Dit type glas heeft een geïntegreerd elektrisch verwarmingselement en kan als hoofd- of bijverwarming dienen.
Traditionele radiatoren of stoffige convectorputten zijn niet meer nodig. “Het is echt een fantastisch product, waarvan we natuurlijk ook een voorbeeld in de showroom hebben: aan de binnenzijde warm, aan de buitenzijde koud. En wie denkt dat er draden door het glas lopen, heeft het mis. Je ziet er echt niets van.”

Zonnecellen
Dat de ontwikkelingen niet stilstaan, blijkt wel uit de beglazing waarin zonnecellen zijn verwerkt. “We kennen al dubbele beglazing waarin jaloezieën zitten. Ideaal,
ze worden niet vuil, gaan niet kapot en hebben bij een gesloten stand een zekere isolatiewaarde. Op een vakbeurs werd recent het glas met zonnecellen gepresenteerd. Nu nog niet verkrijgbaar, maar ongetwijfeld wel binnen een redelijke termijn.”

Pellets en speksteen
Kees Gorsse, directeur van Waldor, signaleert in zijn branche ook opvallende vernieuwingen. Zo komt de energiezuinige pelletkachel steeds meer in beeld. “Deze
kachels worden gestookt met pellets. Dit zijn een soort korrels van geperste houtvezels. In landen als België, Duitsland en Oostenrijk zie je deze kachels al veel
meer. Nederland loopt achter. Maar een flinke subsidie oplopend tot 1400 euro voor een pelletkachel gecombineerd met cv-ketel maakt de keuze nog aantrekkelijker.”
Verder is Gorsse enthousiast over speksteenkachels. “Deze stralen een bijzonder aangename, zachte warmte uit. Ze hebben een uitzonderlijk hoog rendement door de accumulerende werking van de steen. Deze kan 24 uur warmte afgeven. We hebben er recent één geplaatst door een binnenmuur heen: zo straalde de kachel warmte af naar de keuken en de woonkamer.”

Goed advies
Met al deze nieuwe ontwikkelingen wordt het soms lastig kiezen. De ene noviteit is nog niet gepresenteerd of de andere dient zich al aan. Sinke adviseert om die reden in
zee te gaan met een architect die nadrukkelijk met zijn tijd meegaat.

Tekst: Caroline Houmes
Fotografie: Ruden Riemens

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.