Energieprestatie coëfficiënt op de schop

pinwheel-wind-power-enerie-environmental-technology-largeBron: S&W Consultancy

De Energieprestatiecoëfficiënt (EPC) in het Bouwbesluit geeft de energieprestatie van een woning of gebouw aan. Hoe lager, hoe beter. Dit cijfer maakt in de toekomst plaats voor drie waarden die aansluiten bij de Trias Energetica: Beperk energieverbruik, Efficiënt energieverbruik en Gebruik duurzame energie.

Waarom verdwijnt de Energieprestatiecoëfficiënt?

Van de Nederlandse overheid mogen vanaf 2020 alleen nog energieneutrale panden gebouwd worden (overheidsgebouwen vanaf 2018). Voor deze ambitie zijn andere waarden belangrijk dan de huidige Energieprestatiecoëfficiënt. Denk aan het beperken van energiebehoefte door goede isolatie en het indammen van energieverbruik dankzij duurzame installaties zoals warmtepompen En, als derde, gebruikmaken van hernieuwbare energie, door zonnepanelen bijvoorbeeld.

Het Nederlandse beleid en de regelgeving zijn gebaseerd op de Europese Energy Performance of Buildings Directive (EPBD). Voor het in kaart brengen van de energieprestatie van een pand of woning gelden in de toekomst drie eisen:

  1. De maximale energiebehoefte per m2 in kWh/m per jaar. (Beperk energieverbruik)
  2. De maximale primaire energiegebruik per m2 in kWh/m2 per jaar (Efficiënt energieverbruik)
  3. Het percentage hernieuwbare energie (Gebruik duurzame energie)

Nul op de Meter zonder gebalanceerde ventilatie

Hoe krijg je Nul op de Meter? Hoe kun je als ontwikkelaar voldoen aan een EPC-eis van nul zonder gebalanceerde ventilatie? Wat gaat er veranderen in de berekening van de energieprestatie? Vraag hier kosteloos onze brochure Energieconcepten aan en lees alles over EPC-berekeningen van woningen, appartementen en gebouwen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.