Energy Port Zeeland

Zeeland gaat voor de wind

Zeeland is sterk als het gaat om duurzame energieoplossingen. De provincie presenteert zich als koploper in de windmarkt, dankzij samenwerking tussen overheid, onderwijs en ondernemers.
Die verenigden zich drie jaar geleden in Energy Port Zeeland. Met succes, want er komen steeds meer initiatieven van de grond. Het platform is dé plek waar professionals elkaar ontmoeten, ideeën uitwisselen en projecten opzetten.

Nout Nagtegaal is manager windopleidingen bij Scalda College voor Techniek en Design. Hij vertelt: “Energy Port Zeeland maakt dat wij goede windtechnici opleiden en mensen enthousiast maken voor de sector. We zetten Zeeland op de kaart als dé energieprovincie. Naast windenergie op zee en op land, hebben we het grootste zonnepark van Nederland (76 voetbalvelden met 54,5 megawattpiek, red.) in het Sloegebied. Ook hebben we de Torcado-getijdenturbine bij Neeltje Jans en zijn er bij de Krammersluizen bij het windpark mogelijkheden voor zonnepanelen op het water. We zijn nog maar aan het begin van wat hier allemaal mogelijk is.”

 

Goud

Die samenwerking is goud waard, aldus Nagtegaal. “Als we de kennis hebben, meegroeien in ontwikkelen én ook nog de ervaring hebben om werkzaamheden uit te voeren, kan niemand erom heen.” Scalda haakte twee jaar geleden in met het ontwikkelen van inmiddels gecertificeerde technische opleidingen. Samen met Hogeschool Zeeland halen zij kennis ook uit het buitenland. “Uit Denemarken bijvoorbeeld. Daar zijn al 25 jaar windmolenparken. Wij creëren zo een voorsprong in de bijdrage aan het behalen van de klimaatdoelen.”

Onze voorsprong heeft al een vlucht genomen, zegt Nagtegaal. “Eén windmolenpark op zee heeft het vermogen van drie kerncentrales. Volgend jaar start de bouw van de parken Borsele 1, 2, 3 en 4 bij Westkapelle. Deze gaan samen 1500 megawatt (MW) leveren. De Krammer bij Bruinisse is goed voor 100 MW.” Op termijn voorziet Zeeland 2,2 miljoen huishoudens in Nederland van duurzame energie. Dat brengt Zeeland in de top 3 van dé windenergieprovincies, samen met Flevoland en Groningen.

https://www.energyportzeeland.nl/

Tekst: Bianca Moorthamer
Fotografie: Martijn Finke

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *