Familiebedrijven aan het woord

Een viertal familiebedrijven krijgt het woord. Hoe is het ooit ontstaan, hoe is het bedrijf gegroeid en veranderd en hoe zit het met de voortgang en de volgende generatie? Ook wordt een prangende vraag beantwoord: ‘Hoe is het om met de familie samen te werken?’.

 

De Klerk Elektro
Gevestigd in: Middelburg
Opgericht in: circa 1932
Aantal medewerkers: 4
“De vader van mijn vader is het bedrijf ooit gestart,” zegt Arno de Klerk. “In de oorlog zijn er papieren verloren gegaan bij de KvK , dus de exacte startdatum weten we niet. Ik heb het bedrijf afgelopen jaar overgenomen van mijn ouders, voor die tijd was ik vennoot bij de firma. Mijn vader springt nog regelmatig bij, wat voor beiden fijn is. Ik heb wel even getwijfeld of ik het wilde, want ik ambieerde een muziekcarrière. Maar aangezien dat een onzeker bestaan is, heb ik het uiteindelijk toch gedaan. Vroeger woonden we bij het bedrijf, ik ben er opgegroeid en hielp in vakanties en vrije uren mee in de winkel en het bedrijf. Mijn broer heeft weinig met techniek en zit in de autoverkoop. Inmiddels zijn we met het bedrijf verhuisd naar bedrijventerrein Arnestein, wat privé veel rust heeft gebracht. Vroeger stapten mijn ouders na het avondeten nog even de werkplaats in. Nu ik daar dan fysiek niet meer aanwezig ben zeg je toch sneller ‘dat komt morgen wel’ en de administratie kan ook thuis. De volgende generatie heeft nog tijd genoeg om te beslissen of het wat voor hen is, mijn kinderen zijn nog klein. Maar ik zou het zeker leuk vinden!”

 

Arentse v.o.f.
Gevestigd in: Vlissingen
Opgericht in: circa 1886
Aantal medewerkers: 12
“In de loop der jaren zijn er nogal wat naamswijzigingen geweest. Het is ooit begonnen als A. Theune, die het had overgenomen van Davidse, wat ook weer familie was.” Aan het woord is Lissy Schipper-Arentse. “Uiteindelijk ging het over op W. Theune, de Sleperij in Middelburg. Dat was de opa van Lissy. Later is er nog het bedrijf van Lissy’s moeder, mevrouw A.E. Arentse-Theune in Vlissingen, bijgekomen. Vader en moeder werkten samen verder onder de naam Arentse. In 1986 kwam mijn man Henk er, samen met een zwager bij en later ook mijn zus en ik. Na het overlijden van mijn vader Jan Arentse in 1992, heeft mijn moeder het bedrijf ook verlaten. In 2008 zijn mijn zus en zwager uit het bedrijf gestapt. Het bedrijf is veel veranderd in al die jaren. Ooit is het begonnen met paard en wagen en mijn opa kocht in 1961 zijn eerste ellewagen in België. En moet je nu zien: 3 trekkers, 5 motorwagens, 4 caddy’s en 1 kleine bakwagen. Wellicht dat één van onze kinderen in de toekomst in het bedrijf komt, maar daar is nu nog geen sprake van.”

 

J. Knieriem b.v.
Gevestigd in: Goes
Opgericht in: 1843
Aantal medewerkers: 31
“Mijn broer Marten en ik zijn de enige kleinzoons van de laatste Knieriem,” vertelt Jacco Harinck.  Onze opa had alleen een dochter en het bedrijf is op schoonzoon en neef overgegaan. Dit verklaart de andere achternaam. Het is nooit een moeilijke beslissing geweest om de zaak over te nemen. Na  onze studie hebben mijn broer en ik onze eigen dingen kunnen doen. Als jongeren zeiden we al, later nemen we samen het bedrijf over of we doen het niet. We woonden op het bedrijf, dus kenden het  door en door. Ook toen waren er twee directeuren; onze vader runde het met een neef van onze moeder. Samen is het leuker, je bundelt krachten, kennis en capaciteit en hebt een sparringpartner op hetzelfde niveau. Daarnaast is het makkelijk als een van de twee weg is, er is altijd iemand van de directie aanwezig. In 1999 hebben wij het bedrijf overgenomen. In al die jaren hebben we nooit ruzie of een inzichtverschil gehad. We vullen elkaar goed aan, waarderen elkaars sterke punten. Of de volgende generatie al staat te trappelen? Mijn zoon is in de 20, die van mijn broer nog klein. Zelf zijn we in elk geval nog te jong om over te dragen.”

 

Aannemers- en Timmerbedrijf Roozemond bv
Gevestigd in: Stavenisse
Opgericht in: 1650
Aantal medewerkers: 6
“Het bedrijf is ooit begonnen als een dorpstimmerman en is daarna altijd van vader op zoon doorgegaan,” vertelt Leen Roozemond. “Ik ben zelf de 10e generatie in het bedrijf en heb het ongeveer 18 jaar geleden overgenomen. Eén van mijn twee zoons zal het over een aantal jaar overnemen. Leendert werkt al in het bedrijf en heeft vorig jaar zijn studie Bouwtechnische Bedrijfskunde afgerond. Hij is nu 22, dus het zal nog even duren, maar ik vind verjonging in het bedrijf erg belangrijk. Gelukkig hebben we nooit problemen gehad dat de zoons het niet wilden overnemen; we hebben allemaal dezelfde interesses. Ik was de enige zoon, maar heb nooit getwijfeld om het niet te doen. Het bedrijf heeft wat veranderingen doorgemaakt en is enkele jaren geleden van een firma overgegaan in een bv en we hebben ons werkterrein flink uitgebreid. Ook zijn we al lang niet meer alleen een timmerbedrijf. We zijn er voor het vervangen van een slotje tot complete nieuwbouw en utiliteitsbouw. Maar in de kern blijven we een timmerbedrijf en dat is te zien aan onze ambachtelijke insteek en specialistisch inzicht. Het bedrijf heeft altijd de naam ‘Roozemond’ gedragen en dit zal hopelijk ook zo blijven.”

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *