Fiscale bijscholing dichtbij huis

 

coopmaatWat doe je liever: maandelijks een dag vrij nemen om minstens vier uur in de auto te zitten voor een bijscholing? Of na je werk dichtbij huis naar een interessante spreker luisteren en daarna weer net zo snel thuis? Al zestien jaar verzorgt Colleges op Maat erkende PE-cursussen op het gebied van accountancy en fiscaliteit in Zeeland. “Voor een goede training hoef je de provincie niet meer uit.”

Colleges op Maat is opgericht door Gert Treurniet (belastingadviseur) en Jéan Rottier (eventmanager). “De kracht van onze club is dat we zo klein zijn. Ik doe de organisatie, verzorg de uitnodigingen en de locatie. Gert zit diep in de materie en volgt de actualiteit, zodat hij weet aan welke training behoefte is.”

Accountants en fiscalisten moeten jaarlijks tien tot vijftien trainingen volgen die Permanente Educatie-punten opleveren, waarmee ze op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen op hun vakgebied. Omdat die trainingen voorheen niet in Zeeland werden gegeven, moesten ze richting de Randstad. “Bovendien zijn die trainingen vaak overdag. Dat betekent telkens een dag niet werken, wat voor werkgevers een grote kostenpost is. Onze cursussen worden gegeven in de avonduren, in Goes. Daarmee zijn ze voor iedereen in Zeeland en West-Brabant gemakkelijk aan te rijden.”

Colleges op Maat probeert tijdens de bijeenkomsten in te spelen op actuele onderwerpen en ontwikkelingen in het vakgebied. “Per half jaar stellen we een programma op, maar soms moet je op het laatste moment iets aanpassen. Bijvoorbeeld als een aangekondigde wetswijziging opeens niet doorgaat”, vertelt Treurniet. Rottier vult aan: “De trainingen worden verzorgd door topsprekers met kennis van zaken. Die vinden het vaak heel leuk om naar Zeeland te komen. Veel sprekers nemen zelf contact op als ze een interessant onderwerp hebben.”

Het heeft even geduurd voordat we voet aan de grond kregen, vertelt Rottier, maar inmiddels hebben we meer dan 6000 deelnemers verwelkomd. “Per avond komen er gemiddeld 30 cursisten, vooral uit Zeeland, maar ook uit West-Brabant en Zuid-Holland. We proberen de onderwerpen zo te kiezen dat ze voor meerdere doelgroepen interessant zijn, ook bijvoorbeeld voor docenten van de HZ en controllers van grote bedrijven.”

Voor de cursussen worden PE-punten aangevraagd bij het Register Belastingadviseurs (RB), de Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (NBA), de Nederlandse Orde van Administratie- en Belastingdeskundigen (NOAB) en het Nederlands Instituut Register Payrol Accounting (Nirpa). In opdracht van de NBA voert de onafhankelijke keuringsinstelling Cedeo om de drie jaar een controle uit. Treurniet: “Dan toetsen ze alles: de inhoud van de trainingen, ze ondervragen cursisten en bekijken de evaluaties van de sprekers. Onlangs zijn we opnieuw beoordeeld en hebben we voor alle onderdelen ‘uitmuntend’ gescoord. Dat is wel heel bijzonder, en dat voor zo’n kleine organisatie uit Zeeland! De NBA liet ons weten dat ze dat niet vaak meemaken.”

Tekst: Liesbet Mallekoote
Fotografie: Ruden Riemens

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *