Flexibel werken stimuleert innovatie

Als een bedrijf wil groeien, moet het vooral ondernemende werknemers, ofwel intrapreneurs, stimuleren innovatief te zijn. Dat gaat het beste als werknemers flexibel kunnen werken, omdat ze dan een goede balans weten te vinden tussen privé en werk. Meer dan de helft van de zakenmensen in Nederland (53%), zo bleek uit recent onderzoek van Regus,  de wereldwijde aanbieder van flexibele werkplekken, hecht veel waarde aan flexibel werken. Wereldwijd is dat percentage gemiddeld 48%.

De resultaten komen uit het meest recente onderzoek, in opdracht van Regus, onder meer dan 19.000 ervaren ondernemers en bedrijfseigenaren in 98 landen.

Open-kantoren
Grote vraag is hoe je ondernemerschap bij werknemers stimuleert, zoals bij bedrijven als Google en Dell. Daarom werd deelnemers aan het onderzoek gevraagd naar de maatregelen die zij belangrijk achten voor het stimuleren van zogenaamde intrapreneurs. Bij een derde van de Nederlandse bedrijven is toegang tot senior management (37%) van groot belang, gevolgd door het volgen van bijscholingsprogramma’s (37%) en het hebben van open-kantoren (28%), zodat mensen makkelijker bij elkaar naar binnen kunnen lopen.

Een aantal andere opvallende resultaten:

  • 22% van de Nederlandse ondervraagden gaf aan dat samenwerking door mensen in verschillende functies innovatie bevordert (versus 36% wereldwijd);
  • 63% van de Nederlandse ondervraagden denkt dat ondernemerschap in de afgelopen 5 jaar is toegenomen in hun sector (vs 78% wereldwijd);
  • 9% merkt dat het aantal vrouwelijke ondernemers toeneemt en 5% dat het aantal terugkerende ondernemers toeneemt.

Robbert Klaassen, commercieel directeur bij Regus Nederland vertelt dat kleine bedrijven ruim 90% van de ondernemingen en meer dan drie vijfde van de werkgevers in de meeste economieën uitmaken. Het mag duidelijk zijn waarom ondernemerschap juist daar moet worden aangemoedigd en bevorderd. Daar liggen immers de meeste kansen om te groeien.

“Ondernemers zien de voordelen van sterke innovatiedrang en willen die ook bij hun eigen werknemers ontwikkelen; ze ondernemender maken. Ze weten echter niet altijd hoe ze die ondernemersgeest bij werknemers moet stimuleren of ontwikkelen. Soms helpen wij onze klanten, ondernemers, daarbij. Flexibel werken is al één manier omdat werknemers op die manier in staat zijn een betere balans tussen werk en privé te vinden. Ze kunnen namelijk zelf hun werkuren en -locatie bepalen. Ook komen ze op die verschillende plekken met andere werknemers met verschillende functies in contact, zodat ze nieuwe inzichten en ervaringen opdoen. Flexibiliteit en gevarieerde inbreng helpt werknemers innovatiever en buiten de vaste kaders te denken,” aldus Robbert Klaassen.

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.