Flexibiliteit als belangrijke succesfactor

Akkerbouw Familiebedrijf en Corona

Op zijn akkerbouwbedrijf in Zaamslag, de Cereshoeve, verbouwt Arno Vael hoofdzakelijk pootaardappelen. Deze vinden wereldwijd hun weg. Coronacrisis of niet, het werk gaat door. “Ik ben opgegroeid op een boerenfamiliebedrijf en heb van jongs af aan geleerd dat flexibiliteit en het kunnen omgaan met veranderingen belangrijk is: Bedrijven die deze eigenschappen hebben, overleven.”

De pootaardappel is het belangrijkste gewas op de Cereshoeve. Hiervoor heeft hij maar liefst 160 hectare grond tot zijn beschikking, deels gehuurd bij andere boeren. “We zijn gespecialiseerd in het telen en verwerken van hoogwaardig pootgoed. Ik zet nadrukkelijk in op de hoogste classificatie, want ik ben ervan overtuigd dat dit dé manier is om de concurrentie voor te blijven. Dit betekent dat ik mijn pootaardappelen als miniknollen koop bij een laboratorium. Daarin zit geen enkele ziektekiem. Vervolgens laat ik deze uitplanten in de Noordoostpolder. Na één of twee jaar komen de planten naar Zaamslag, en na weer één of twee jaar kan ik ze leveren.”

Meegaan met veranderingen
De uitbraak van het coronavirus leek in eerste instantie weinig effect te hebben op de bedrijfsvoering. “Veel van het pootgoed was al verkocht en geleverd. Uiteindelijk kregen we toch een klap, toen de frietmarkt compleet instortte en een deel van dit pootgoed werd afgezegd. Eenvoudigweg omdat de pakhuizen vol liggen.” Toch is Vael positief gestemd. Hoewel de coronacrisis uitzonderlijk is, is duidelijk dat hij gewend is te leven met veranderingen. “Ik verwacht dat de markt langzaam op gang komt. De frietmarkt was booming onder andere door de toename van capaciteit in België en toenemende vraag in China en Zuid-Amerika. Zelf kies ik altijd voor spreiding, dus wellicht zet ik meer in op chips- of tafelaardappelen. Ik probeer zulke veranderende omstandigheden als een uitdaging te zien. Er komt veel op ons af. Dat geldt ook voor verduurzaming en de verzilting van landbouwgrond. Je moet kunnen meegaan met veranderingen. Dat is de sleutel naar succes.”

Redactie: Caroline Houmes
Fotografie: Ruden Riemens
Bron: Zeeland Business magazine 2 – 16/7/2020

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.