Verslag uitreiking Zeeuws Familiebedrijf van het Jaar Award 2017

 

Foto’s zijn gemaakt door Marijana Pajovic.

Meer informatie over de finalisten van 2017:

Sinkegroep


Het bedrijf werd in 1974 opgericht door Pau Sinke, de eerste generatie. Zijn zoons Lau en Wilco, de tweede generatie, vormen inmiddels gezamenlijk de huidige directie van de Sinkegroep. De derde generatie is inmiddels ook actief binnen het Aannemingsbedrijf. Inmiddels is het bedrijf van kleinschalig tot grootschalig gegroeid, maar aan de basis is er nog altijd een grote betrokkenheid op projecten en het hiervoor ingezette personeel en materiaal aldus Marcel van der Hart (controller bij Sinkegroep).

De Sinkegroep heeft een sterke verbondenheid met Zeeland met vestigingen in Kruiningen, Goes, Terneuzen en Middelburg. Het bedrijf heeft zo’n 125 werknemers uit de gehele provincie op de loonlijst.

Marcel: “Op het moment is onze meest in het oog springende innovatie het ontwikkelde Ecoblok: stapelbare betonblokken die voor een groot gedeelte uit gerecyclede grondstoffen worden gemaakt. Verder investeren we voortdurend in de zelfgebouwde sorteerinstallatie voor een zo hoog mogelijke recyclebare afvalstroom naar volledig herbruikbare deelstromen. Daarnaast gebruiken we GPS in het grondwerk. Vrijwel iedere kraan is voorzien van GPS, waarmee de maatvoering vanaf de tekening foutloos wordt overgezet naar het graafwerk in het veld”.

Het in bezit hebben van het CO2-bewust certificaat zegt iets over de visie van de Sinkegroep op het gebied van duurzaamheid. Met al het rijdend materieel heeft de Sinkegroep een behoorlijke footprint op milieugebied. Daarnaast draagt Sinke Recycling een stevig steentje bij aan het milieu. Met de zelf gebouwde sorteerlijn worden veel grondstoffen weer terug gewonnen voor hergebruik. Slechts een klein gedeelte van het ontvangen afval wordt dan ook weer als afval afgevoerd.

Sinkegroep aan het werk bij dijkverzwaring Noorderstrand Renesse

Saman Groep


Saman Groep is sinds de oprichting in 1921 een groeiend familiebedrijf dat zich voortdurend bezig houdt met de nieuwste ontwikkelingen en technieken in hun vakgebied. Volgens Daniel Lodders, algemeen directeur, zijn de omgangsvormen binnen het bedrijf zeer informeel en ligt de focus meer op de lange termijn dan resultaten op korte termijn. Innovatie staat hoog in het vaandel, zowel voor interne processen als voor diensten en producten. Sterke groei in de afgelopen 5 jaar heeft ertoe geleid dat interne processen continu aan verandering onderhevig zijn waardoor dit onderdeel van de bedrijfscultuur is geworden. “Op het gebied van producten en diensten zijn wij als marktleider op het gebied van duurzame installatietechnieken in Zuidwest Nederland genoodzaakt om continu te innoveren en onze producten en diensten te verbeteren. Naast de noodzaak hiervan is dit tevens voor veel van onze collega’s een reden dat hun werk uitdagend is en blijft waardoor een binding met de organisatie ontstaat”.

Ongeveer 10 jaar geleden besloot Saman de traditionele bouwkolom te verlaten en volledig in te zetten op het vermarkten van duurzame producten. “Door dit als lokale speler te doen hebben we lokale arbeidsplaatsen kunnen behouden én genereren. Onze maatschappelijke betrokkenheid uit zich doordat wij een prachtige koppeling kunnen maken richting het verduurzamen van de samenleving, in samenwerkingsverbanden met diverse corporaties, verenigingen en andere instanties kunnen we steun bieden door de inzet van onze kennis binnen ons vakgebied. We besteden veel aandacht aan veiligheid en een goede werkomgeving voor onze collega’s. In samenwerking met een sociale werkvoorziening trachten wij mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt de mogelijkheid te geven om ervaring op te doen binnen onze arbeidsmarkt”. In 2016 won Saman Groep hiervoor de MVO Award Schouwen-Duiveland.

“Duurzaamheid is een belangrijk onderdeel van onze strategie. Inmiddels komt circa 80% van de omzet voort uit duurzame producten zoals zonnepanelen, zonneboilers en warmtepompen”. Niet alleen extern wordt er veel aandacht besteed aan duurzaamheid, maar juist ook intern. Het gebouw van Saman is volledig energieneutraal, de toiletten worden gespoeld met regenwater en afvalstromen worden gereduceerd en uiteraard gescheiden.

Saman Groep in Zierikzee

Bliek Meesterbakkers

Bliek Meesterbakkers is van oorsprong een familiebedrijf dat ruim 90 jaar geleden in het Zeeuwse stadje Veere is opgericht. Van generatie op generatie wordt het bakkersambacht doorgegeven.
In 2001 is de bakkerij naar Middelburg verhuisd, om daar in een grotere bakkerij en vanaf een centrale plek aan de groeiende vraag te kunnen voldoen.

Volgens Peter Bliek is Bliek Meesterbakkers voortdurend bezig met het innoveren van hun producten. Een aantal concrete voorbeelden hiervan zijn zuurstofarme verpakkingstechnieken om versheid te verlengen zonder het toevoegen van conserveringsmiddelen. Of de ontwikkeling van glutenvrije broodproducten.

Bliek Meesterbakkers draagt als Zeeuws familiebedrijf graag bij aan de economische vitaliteit van Zeeland. Met inmiddels circa 150 medewerkers en het regionaal inkopen van grond en hulpstoffen hebben zij in Zeeland een grote binding met afnemers en ondernemers.

Peter: “Bliek Meesterbakkers staat voor het produceren van eerlijke en heerlijke producten voor elk moment. Het produceren van dagverse, ambachtelijke bakkersproducten met industriële volumes waarbij innovatie en ontwikkeling van belang zijn”. Duurzaamheid is ook bij de meesterbakker mogelijk door het optimaliseren van vervoerstromen van en naar het bedrijf, het recyclen van afvalstromen en het zelf opleiden van nieuwe medewerkers.

Vers brood van Bliek Meesterbakkers

Beluister hier het radioverslag van Omroep Zeeland.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.