Fotoverslag ZB Startersdag Terneuzen 2 juni

 

“Ja, ik lig wel eens wakker, maar dan niet vanwege bedrijfs-zorgen, maar om oplossingen voor opdrachten te bedenken”. Chris de Caesemaeker is een paar maanden geleden gestart met zijn Tuinhoutcentrum in Axel. “Het maken van een bedrijfsplan was een hele strijd: Niet iedereen is een begenadigd schrijver, over marketing bijvoorbeeld. En ja, ik kan leven van mijn bedrijf.” Net als de meeste, overwegend Zeeuws-Vlaamse starters is hij in het ‘BioBased’ om kennis en ervaring op te doen. Zijn tip: Maak dat bedrijfsplan want het geeft je houvast.

Meer dan honderd startende ondernemers hadden zich aangemeld voor de grootste Zeeland-Business Startersdag tot op heden. Maar liefst 28 kennispartners inspireerden vanuit een informatie/inspiratie-stand of deden een pitch met de deelnemers. En het is nodig dat starters een positieve duw in de rug krijgen. Presentator Marc Volleman had de cijfers: In het eerste kwartaal waren er 1305 starters (304 in Zeeuws-Vlaanderen). Door een slechte voorbereiding en een slecht ondernemingsplan is daar binnen 5 jaar nog slechts 40% van over.

Nadat ook Marlieke van Ommen van de Rabobank Zeeuws Vlaanderen en de Terneuzense wethouder Jack Begijn de aanwezigen welkom hadden geheten werd gretig genetwerkt en informatie uitgewisseld.

Starters
De bezoekers zijn gevarieerd. Een aantal is al een paar jaar op weg en komt voor de kennis- en inspiratie-sessies. De Zeeuws-Vlaamse gemeenten zijn goed vertegenwoordigd. Odile de Pooter, Petra de Vliegher en Inge Abbeel van de gemeente Sluis, Terneuzen en Hulst hebben het druk: “De bedrijvigheid aan onze kust neemt toe, er is veel belangstelling vanuit Belgie. Als een ondernemer, ook een starter, zich bij ons meldt dan zorgen wij er voor dat ze zonder veel omwegen zo vlot mogelijk aan de bak kunnen. We genieten er van om te ‘sparren’ over de mogelijkheden.”

Het ondernemen is voor een steeds groter wordende groep mensen een magische wereld. Zelfstandig je eigen droom werkelijkheid maken is voor sommigen bijna dwangmatig. Zij weten nog niet eens wat voor bedrijf ze willen, maar dat het vroeg of laat gaat gebeuren staat voor hen als een paal boven water.

Mariska uit Hulst heeft nu nog een vaste baan, ze broedt op een ondernemersplan, maar weet eigenlijk nog niet zo goed wat ze wil. Het liefst iets in de detailhandel, een parfumeriezaak? Even later zie ik haar in gesprek met standhouder Nico Fierloos, uit Koewacht. Zijn éénmans bedrijf ARCA zoekt ondernemers voor winkelpanden en omgekeerd. Nico: “Deze startersdag is voor mijn een grote inspiratie. Winkels zullen er altijd blijven, alleen moeten we op zoek naar nieuwe vormen. Bijvoorbeeld kleding en meubels combineren in één winkel. Goeie koffie er bij. Voor een Fashion-keten heb ik in de Benelux al 120 winkels neergezet”.

Sandra Kerkhaert uit Terneuzen zit in de leeftijd dat ze lastig nog een vaste baan kan krijgen. Ze is wel erg goed in wat ze kan: Administratieve en commerciële dienstverlening voor bedrijven. Ze heeft op één van de sessies een goeie ‘boost’ gekregen over hoe zij klanten moet benaderen. Tijdens de workshop van de Belastingdienst kon ze haar twijfels over de overeenkomsten mooi eens aankaarten. Willem Kruit (Belastingdienst) is blij dat hij veel vragen kan wegnemen. “Veel zzp’ers twijfelen over de gezagsverhouding tussen de opdrachtgever en de opdrachtnemer. Wanneer is er sprake van loondienst? Vuistregel is: Als er sprake is van een gezagsverhouding, dan is er sprake van loondienst. Dus als jij je werktijd of manier van uitvoeren zelf kan bepalen, dan is daar geen sprake van. Als een zzp’er aansprakelijk gesteld kan worden voor slecht werk. Dan is hij eigen baas.”

Nattevingerwerk
Emmy Janse uit Heikant gaat vanaf 1 juli één-minuut-filmpjes maken voor bedrijven, werkzoekenden, starters en zzp’ers als aanvulling op hun cv of website. “Het lastige bij het maken van een bedrijfsplan is dat alles fictief is. Hoe kan ik mijn tarieven bepalen? Wie worden uiteindelijk mijn klanten? Het is allemaal natte vinger werk. Ik voel me overigens op een avond als deze niet meer zo alleen in dit probleem.

Christian de Die startte via zijn CIOS-opleiding een mini-onderneming. Als Personal trainer verzorgt hij bootcamps, massages, herstel-trainingen en voedingsadviezen. Hij woont nog bij zijn ouders en kan er nog niet van leven, om de markt te veroveren werkt hij nu nog onder zijn richt-prijzen.

Begin dit jaar begon Anneke Vermue haar bedrijf Anneke Veronica Photography. Ze heeft al een paar mooie opdrachten gehad en daar wordt ze blij van. “Maar als ik in een ondernemingsplan moet aangeven waar ik over 5 jaar sta dan heb ik nog geen flauw idee. Voorlopig geef ik mezelf 2 jaar de kans. Het thuisfront staat vierkant achter me en ook enkele bevriende ondernemers. Nu is me al duidelijk dat ik mijn passie moet volgen in mijn werk.”

Barend de Feijter levert al ruim een jaar Plastyfix: kneed- en maakbaar plastic. Hij heeft nog geen bedrijfsplan gemaakt, maar is daar wel mee bezig: “Het kost best veel tijd en het bedrijf loop al lekker. Onze prijzen liggen vast en we weten waar de concurrentie zit. Het kost me een avond voor zo’n plan en in die zelfde tijd kan ik ook 15 offertes maken, snap je? Momenteel leveren we veel in de zorg. Daar zitten we volle bak achteraan. Nu nog investeren en strakjes incasseren!”

 

Tekst: Bert van Leerdam
Fotografie Anneke Vermue van Anneke Veronica Photography.

 

Collage_Profielfoto's_Startersdag02062016

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Niets gevonden

Er zijn geen resultaten gevonden

Evenement-tag: Award

Niets gevonden

Er zijn geen resultaten gevonden

","subscription_failed":"Kijk dan de onderstaande velden in om ervoor te zorgen u de juiste informatie.","et_ab_log_nonce":"63a3aa42fb","fill_message":"Alsjeblieft, vul op de volgende gebieden:","contact_error_message":"Gelieve de volgende fouten te verbeteren:","invalid":"Ongeldig e-mail","captcha":"Captcha","prev":"Vorig","previous":"Vorige","next":"Volgende","wrong_captcha":"U heeft het verkeerde nummer in de captcha ingevoerd.","wrong_checkbox":"Checkbox","ignore_waypoints":"no","is_divi_theme_used":"","widget_search_selector":".widget_search","ab_tests":[],"is_ab_testing_active":"","page_id":"14658","unique_test_id":"","ab_bounce_rate":"5","is_cache_plugin_active":"yes","is_shortcode_tracking":"","tinymce_uri":""}; var et_pb_box_shadow_elements = []; var et_pb_motion_elements = {"desktop":[],"tablet":[],"phone":[]}; var et_pb_sticky_elements = []; /* ]]> */