Glastuinbouw nieuwe impuls voor Zeeuws-Vlaanderen

Zeg je: ‘ glastuinbouw’, dan verbinden we dat onherroepelijk allemaal aan het Westland. Twee woorden die onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Maar in Zeeuws-Vlaanderen denkt men daar inmiddels heel anders over en zijn er de laatste jaren concrete plannen ontwikkeld om nieuwe en bestaande telers naar het Zeeuws-Vlaamse land te halen. Plannen die op alle fronten kloppen. Die niet alleen bestaan uit mooie woorden en prachtige brochures, maar er reeds toe geleid hebben dat er al drie nieuwe tuinders gestart zijn in de Autriche- en Schmidsschorrepolder, even ten zuiden van Terneuzen.

Duurzaamheid ten top
De grondslag van dit unieke concept heeft alles te maken met de energievoorziening. De restwarmte die vrijkomt tijdens het industriële productieproces bij kunstmestleverancier Yara wordt gebruikt als energiebron voor de glastuinbouw. Een constante toevoer van warmte en CO2 zorgt ervoor dat de energievoorziening altijd gewaarborgd is, de energiekosten onder controle zijn en de uitstoot van CO2 zo laag is dat er ruimschoots voldaan wordt aan de huidige en toekomstige milieu-eisen. In een branche waar de energiekosten zo ongeveer een derde van de totale kosten uitmaken is dit een situatie die menig tuinder aan zal spreken. Sterker nog, de toekomstige tuinder in Zeeuws-Vlaanderen hoeft zich niet langer bezig te houden met energie, maar kan zich volledig richten op zijn core-business: het telen van groente en gewassen in zijn eigen kas!
Daarnaast is de gunstige, centrale ligging in Europa absoluut een pré. “We hebben diverse landen op een steenworp afstand, in een gebied waar de infrastructuur prima is”, aldus Jenny Crone, adviseur Glastuinbouw Zeeuws-Vlaanderen. “In no-time liggen de gewassen van Zeeuwse bodem bij onze zuider- en westerburen in de winkel en op hun bord. Niet alleen de infrastructuur is goed geregeld, ook aan het kwaliteitsniveau van het personeel wordt hard gewerkt door het Voorlichtings- en OpleidingsCentrum (VOC) voor glastuinbouw in Zeeuws-Vlaanderen”.

Hartelijk welkom
De plannen voor de glastuinbouw in Zeeuws-Vlaanderen liegen er niet om en zijn zeer ambitieus. Momenteel is er zo’n 10% van de in totaal 300 hectare beschikbare tuinbouwgrond in gebruik genomen. Er is dus nog heel veel ruimte voor nieuwkomers. Die zijn dan ook van harte welkom en zullen met open armen worden ontvangen in een gebied, waar het de laatste tijd qua werkgelegenheid toch al niet zo mee zit en die bovendien aangemerkt is als krimpregio. De Zeeuws-Vlaamse overheid zal daarom alles in het werk stellen om potentiële glastuinbouwers zo snel en soepel mogelijk te voorzien van de nodige vergunningen en zorgen voor snelle en korte procedures. Volgens Jenny Crone duurt het niet meer zo lang, of we kunnen in Zeeland volop gaan genieten van uiteenlopende gewassen van eigen “Zeeuwse bodem”. Prima, we zetten ze alvast op het menu!

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.