Goede stagiair is goud waard

7. stagiaire 2
René Jagt en Marcel van Boven

Tekst: Liesbet Mallekoote | Fotografie: Jan de Carpentier

Een stagiair, handig! Kan die mooi de saaie klusjes doen. Nou, nee. Van een bedrijf dat stageplekken aanbiedt, wordt meer verwacht: een meewerk- of afstudeerstage is een belangrijk onderdeel van de opleiding. En met een beetje inzet wordt de stageperiode waardevol voor student én onderneming. “Het geeft een leuke dynamiek in het bedrijf.”

Stagiairs kun je op verschillende manieren vinden: door stage-vacatures bekend te maken op de eigen website, contacten met opleidingen, mond-tot-mondreclame van oud-stagiairs en eigen werknemers, of bijvoorbeeld via een stage-bureau.

Onder de naam Stagebureau HZ verzorgt arbeidsbemiddelaar TWZ de coördinatie en administratie van de stages voor bijna alle opleidingen aan de HZ University of Applied Sciences. Bedrijven met stage-vacatures op hbo-niveau kunnen die via TWZ plaatsen op de HZ stagebank, waarna studenten erop kunnen solliciteren. Het bedrijf kiest zelf de gewenste stagiair. Wie dat goed doet, kan via de stages alvast kennismaken met zijn toekomstige werknemers, zegt René Jagt van TWZ. “Dertig procent van de studenten die binnen een half jaar na afstuderen een baan hebben, werken bij het bedrijf waar ze hun afstudeerstage hebben gedaan.”

De meeste hbo-ers lopen tijdens hun studie twee stages: een meewerkstage in het derde jaar en een afstudeerstage in het vierde jaar. Marcel van Boven van TWZ: “Die stages hebben een verschillend doel, dus je moet als bedrijf goed bedenken wat je met een stage wilt bereiken.” Bij een meewerkstage spreken bedrijf en student af welke werkzaamheden de student verricht, zolang deze maar hbo-waardig zijn. “Het gaat om het toepassen van de theorie in de praktijk, iets leren en iets toevoegen. Als bedrijf laat je studenten kennismaken met alle facetten van het vak en de student draait productief mee.”

Onderzoek

Bij een afstudeerstage doet de student onderzoek naar een probleemstelling binnen het bedrijf. “Een afstudeerder kan tijdens zijn stage antwoord zoeken op een vraag waar je als bedrijf niet aan toekomt of geen middelen voor hebt. Wij kunnen bedrijven helpen de vraagstelling in een goed voorstel te vatten.”

Meewerk-stages worden veel aangeboden, afstudeerstages minder. “Meewerken is voor een bedrijf makkelijker te regelen dan een afstudeervraag formuleren.” Dat is jammer, vindt Van Boven, want een afstudeeropdracht levert voor een bedrijf altijd verbeterpunten op. “Ook zonder dat je een concreet probleem ervaart, er kan altijd iets beter. Maak gebruik van de kennis van de student om te innoveren.”

7. stagiaire 1
Denise van Leeuwen

De HZ is voor de Rabobanken in Zeeland een van de belangrijkste leveranciers van stagiairs, zegt Denise van Leeuwen. Samen met haar collega Fauve Kuijpers verzorgt zij de werving en voorselectie voor alle vacatures en stageplekken bij de Rabobanken Oosterschelde, Walcheren/Noord-Beveland en Zeeuws-Vlaanderen. “Per stageperiode lopen er bij de Rabobanken in Zeeland 15 tot 20 stagiairs rond.” Dat zijn vooral meewerkstages. “Lokale banken hebben niet elk half jaar een onderzoeksvraag.”

Van Leeuwen probeert de beste stagiairs uit het aanbod te pikken. “Als bank kunnen wij leren van de frisse ideeën van studenten. Daarbij zien wij de stage als een selectiemiddel voor startersfuncties. Als de stagiair initiatief en ondernemerschap toont, houden wij hem goed in de gaten voor toekomstige vacatures. In zo’n geval kan een succesvolle stage een grote stap op weg zijn naar een baan.” Voor het bankpersoneel is het vanzelfsprekend dat de stagiairs serieus meewerken, zegt Van Leeuwen. “Zij ontzorgen onze medewerkers en zijn een toegevoegde waarde. We kunnen ze eigenlijk niet missen!”

Frisse wind
Ingenieursbureau Wolter&Dros uit Heinkenszand biedt jaarlijks plek aan vele stagiairs, vooral mbo-ers, niveau 3 en 4. Die komen voornamelijk via Installatiewerk Zeeland en volgen een beroepsbegeleidende leerweg, vertelt HR-manager Riana Snelders. “Hbo-studenten van de economische opleidingen weten ons wel te vinden, maar we willen graag meer technische hbo-stagiaires. Daarvoor hebben we contact met TWZ, geven onze specialisten gastlessen op de HZ en ontvangen we klassen voor werkbezoeken op locatie.” Naast meewerkstages heeft Wolter&Dros  regelmatig afstudeerplekken voor hbo-ers. “Wij zoeken graag mee naar een opdracht die aansluit bij de capaciteiten van de student en bij onze wensen. Daar hebben wij allebei iets aan.”

Ook voor Wolter&Dros zijn stages een uitgelezen manier om aan goed personeel te komen. “Elk half jaar bieden we plek aan vijf hbo-stagiairs. Soms blijven er wel drie van de vijf bij ons hangen. De mbo-studenten worden in een paar jaar opgeleid tot allround monteurs. Die leren wij in die tijd goed kennen en stromen bij gebleken geschiktheid door naar een dienstverband. Ze brengen een leuke dynamiek in het bedrijf, hebben nieuwe ideeën en nemen geen blad voor de mond.”

Concurrentie

Om een goede stagiair te vinden moeten bedrijven wel hun best doen. De Rabobank probeert dat al vanaf het eerste studiejaar, vertelt Van Leeuwen. “Tijdens de eerste projectweek kunnen studenten al komen kennismaken. We doen mee met de Speeddate-events op de HZ, geven gastlessen en benaderen studenten via LinkedIn. Daarnaast helpen ex-stagiairs onze bekendheid te vergroten.” Snelders merkt dat ze bij de zoektocht naar HBO-stagiairs stevige concurrentie heeft in de regio. “Wij worstelen nog een beetje met het probleem dat studenten niet altijd weten wat ze bij ons kunnen halen. Best zonde, want we hebben zoveel te bieden.”

Voor bedrijven die moeite hebben hun stageplekken te vullen, hebben Jagt en Van Boven een aantal tips. “Zorg dat je in de stagebank opvalt met een mooie, duidelijke omschrijving van je stage-vacature. Denk na over je doelgroep en laat zien wat je te bieden hebt. Ex-stagiairs kunnen helpen als visitekaartje. Haal ook eens studenten binnen via een bijbaan. Het is geen garantie, maar op die manier vergroot je wel de kans dat je de stagiair vindt die bij jouw bedrijf past.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Niets gevonden

Er zijn geen resultaten gevonden

Evenement-tag: Award

Niets gevonden

Er zijn geen resultaten gevonden

","subscription_failed":"Kijk dan de onderstaande velden in om ervoor te zorgen u de juiste informatie.","et_ab_log_nonce":"e319d2654b","fill_message":"Alsjeblieft, vul op de volgende gebieden:","contact_error_message":"Gelieve de volgende fouten te verbeteren:","invalid":"Ongeldig e-mail","captcha":"Captcha","prev":"Vorig","previous":"Vorige","next":"Volgende","wrong_captcha":"U heeft het verkeerde nummer in de captcha ingevoerd.","wrong_checkbox":"Checkbox","ignore_waypoints":"no","is_divi_theme_used":"","widget_search_selector":".widget_search","ab_tests":[],"is_ab_testing_active":"","page_id":"14720","unique_test_id":"","ab_bounce_rate":"5","is_cache_plugin_active":"yes","is_shortcode_tracking":"","tinymce_uri":""}; var et_pb_box_shadow_elements = []; var et_pb_motion_elements = {"desktop":[],"tablet":[],"phone":[]}; var et_pb_sticky_elements = []; /* ]]> */