Havengebied Breskens klaar voor de toekomst

Het havengebied van Breskens wordt vernieuwd. Het moet een hotspot worden met nog meer aantrekkingskracht op toeristen. De sfeer en kenmerken van de jacht- en vissershaven worden versterkt. Er komt een nieuw viscentrum, met onder meer een vismijn, visserijmuseum en visserij-experience. Ook wordt onderzocht of Breskens een internationaal centrum voor zeezeilen kan worden.

Totaalbeleving
Jack Werkman, wethouder van de gemeente Sluis, kijkt al uit naar het eindresultaat: “De tijd is aangebroken dat ontwikkelingen zichtbaar worden. Van zeezeilcentrum tot uitbreiding van de jachthaven en van appartementen tot viscentrum. Stuk voor stuk bijzondere projecten, die met elkaar leiden tot een ware metamorfose van het gebied en een unieke totaalbeleving. We hebben nog belangrijke stappen te nemen voordat we tot realisatie kunnen overgaan. Ik heb er alle vertrouwen in dat we met elkaar op weg zijn naar een ontwikkeling die recht doet aan het mooie Breskens en haar inwoners.”

Deelprojecten:
Viscentrum
Er wordt een nieuw viscentrum gerealiseerd in de kom van de handelshaven, waarmee de visserij wordt versterkt. Het programma van het viscentrum omvat de vismijn, het visserijmuseum (dat ontwikkeld wordt tot een totale visserijexperience), detailhandel en horeca (proeverij). Een kotter op het dak van het viscentrum maakt een belangrijk onderdeel uit van het ontwerp en de beleving. Een kijkje in deze kotter zorgt ervoor dat bezoekers ervaren hoe het er op de vissersboot aan toe ging en dit versterkt het educatieve karakter van het viscentrum.

Zeezeilcentrum
Breskens wil zich in de internationale zeilwereld profileren als toonaangevende hotspot voor zeezeilers. De ambitie is om een zeezeilcentrum te realiseren op de plek van de huidige vismijn.

Uitbreiding jachthaven
Het ontwerp van de uitbreiding van de jachthaven krijgt steeds meer vorm. De bestaande inrichting van de jachthaven wordt eerst opgewaardeerd met een nieuwe indeling en het groter maken
van ligplaatsen en de aanleg van meer voorzieningen. Daarna start gefaseerd de uitbreiding van de jachthaven.

Appartementen
Met de realisatie van appartementen voor recreatieve (360) en permanente (100) bewoning wordt tegemoet gekomen aan een belangrijke pijler van het havengebied: wonen. De appartementen krijgen een nautische uitstraling. Horizontale witte lijnen in het ontwerp van de appartementen op de Westhavendam doen denken aan een cruiseschip.

Tekst: Odile de Pooter

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.