Havenmensen, deel 2: Lijn Nagtegaal van Arkema

‘Werken tussen water en industrie’

Altijd gewerkt in de chemische industrie, altijd gewerkt in de buurt van water en havens. Al 23 jaar werkt Lijn Nagtegaal in diverse Human Resource functies in deze sector. voor sommige mensen klinkt dat wellicht stoffig, de werkelijkheid is anders, vertelt ook Lijn Nagtegaal zelf. Momenteel is zij HR manager van Arkema en iedere dag werkzaam aan de Europaweg in Vlissingen-Oost. Arkema Vlissingen is onderdeel van een wereldwijd chemieconcern. Hoe is het om daar te werken, en bovenal de vraag ‘waarom de liefde voor industrie en haven?’

Die liefde begon aan de andere kant van de Westerschelde, in Zeeuws-Vlaanderen. “Voor 2005 werkte ik bij de voormalige Zuid-Chemie in Sas van Gent. Het mooie was dat daar zichtbaar en regelmatig schepen aanmeerden, waardoor je echt een havengevoel had. Hier zie ik de Westerschelde weliswaar, maar of daar een containerterminal komt en ik hier binnen afzienbare tijd ook de schepen zie aanmeren moeten we nog afwachten. Dat is een politiek verhaal.” Nagtegaal kijkt vanuit haar kantoor naar een bedrijvig industrieel landschap, en dat verveelt nooit. Als grote pluspunten noemt ze de continue activiteit en de hectiek van de omgeving. “Ik vind het fijn als er wat te beleven is, hier produceren we volcontinu en zo kom je dus altijd mensen tegen.” Bovendien vindt ze de haven geweldig, “het hebben van water om je heen is al apart op zich.”

Nagtegaal praat met evenveel enthousiasme over haar functie als over haar werkomgeving. “Ik hou van de omgang met mensen, persoonlijk contact is altijd belangrijk. In plezierige sfeer je werk doen staat hoog in het vaandel bij mij. Het werk is bovendien veelzijdig, ik heb leuke internationale contacten en vind resultaat behalen door goede samenwerking een absoluut speerpunt.”

Naast de ontwikkelingen in haar functie volgt ze ook de ontwikkelingen in de omgeving op de voet. Er ligt voor de industriële sector en voor de havens nog veel moois in het verschiet. Tenminste, als het aan Lijn Nagtegaal ligt: “Als ik de economische malaise even laat voor wat het is en de positieve benadering kies dan zie ik wel ruimte voor mooie toekomstperspectieven. Zo zijn er, denk ik, nog tal van mogelijkheden op de kunststofmarkt en in glascoatings. Vanuit mijn eigen vakgebied wordt 2012 een uitdagend jaar. Maar de uitdaging ligt er in onze organisatie ook ten aanzien van opleiding en ontwikkeling in het bedrijf. Arkema gaat de procesbesturing vervangen. Dat is een groot project, met veel mensen, interne en externe partijen. Voorlopig heb ik hier dus nog werk genoeg en zit ik prima op mijn plek!”

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.