Headset vermindert werkplekklachten

Het dragen van een headset voor het voeren van gesprekken vermindert in sterke mate rug- en schouderklachten, zo blijkt uit recent onderzoek van Plantronics en het Anglo-European College of Chiropractic. In slechts 4 weken tijd ervoer de helft van de deelnemers – die aan het begin van het onderzoek kampte met nekklachten en hoofdpijn, respectievelijk 54 procent en 44 procent – geen pijn meer. Het onderzoek toont bovendien een afname aan van de pijn in schouders en de bovenrug evenals een afname van het aantal dagen waarin zij pijn ervaren.

De eisen van de moderne werkomgevingen kunnen ertoe leiden dat gezondheidsproblemen op het werk nog verder toenemen, met name rugpijn en spierproblemen waaronder pijn in de nek en schouder. Problemen die worden aangeduid als één van de top drie oorzaken van langdurig ziekteverzuim van Europese werknemers en elk jaar ongeveer 2,5% van het bruto binnenlands product (BBP) kosten.

De voordelen van een headset ten aanzien van de gezondheid zijn duidelijk. Er is een meetbaar risico voor iedereen die de telefoon twee uur per dag gebruikt. Door het gebruik van een headset kunnen telefoongerelateerde problemen worden beperkt en zelfs helemaal verdwijnen. Bovendien biedt een draadloze headset meer bewegingsvrijheid en maakt een einde aan inspannende bewegingen en onnatuurlijke houdingen, zoals het tussen de nek en schouder klemmen van de telefoonhoorn en het uitrekken van het lichaam om dingen te pakken. Headsetgebruikers kunnen effectiever multitasken en in onderzoek gaf 60 procent aan de headset nuttig tot zeer nuttig te vinden.

Daarnaast moet rekening worden gehouden met de behoeften van de nieuwe 50+ generatie op het gebied van ergonomie. De recente toename van het aantal 55-plussers dat wil doorwerken tot de pensioengerechtigde leeftijd, namelijk van 40 naar 71 procent – vereist veranderingen op de werkplek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *