Het is en blijft jouw idee

Jan Hart zwart witLeg je idee vast in een i-DEPOT


Het Benelux-Bureau voor de Intellectuele Eigendom (BBIE) is het officiële bureau voor de registratie van merken en tekeningen of modellen in de Benelux. Daarnaast biedt het BBIE de mogelijkheid om ideeën vast te leggen in een i-DEPOT. Hiermee geef je je idee een datumstempel. Zo heb je een bewijs waarmee je kunt aantonen wanneer jij het idee had.


Het BBIE beheert de registers van merken en modellen. Bij merken kunnen we ons eenvoudig een voorstelling maken. Een model is het makkelijkst uit te leggen aan de hand van een voorbeeld: het Senseo koffiezetapparaat. De naam en het logo van Senseo is beschermd door de merkenregistratie, de technische kant ligt vast in een octrooi. Voor het beschermen van het uiterlijk van het voorwerp is modelregistratie noodzakelijk.

i-DEPOT
Alle nieuwe producten (of diensten) starten met een idee. Maar om van dat idee ook daadwerkelijk een product te maken, zijn soms partners nodig, financiers bijvoorbeeld of producenten. Omdat het idee nog niet volledig geconcretiseerd is, kun je je vaak nog niet beroepen op een intellectueel eigendomsrecht. Om te voorkomen dat zij met jouw idee aan de haal gaan, kan het i-DEPOT dan van pas komen. Ook kan het handig zijn als je in conflict dreigt te komen met iemand die claimt hetzelfde idee te hebben of als je een auteursrecht wil claimen. Met het i-DEPOT heb je een bewijs in handen dat een bepaald idee, concept of procedé op een bepaalde dag al bestond. Het BBIE legt je naam en de datum waarop je jouw i-DEPOT hebt ingediend vast en houdt het geheim. Het indienen kan eenvoudig via www.boip.int. Houd wel in gedachten dat het i-DEPOT nadrukkelijk géén zelfstandig intellectueel eigendomsrecht creëert. Het zoeken van wettelijke bescherming na de ontwerpfase blijft dus noodzakelijk.

Intellectueel eigendom
Het is raadzaam voor ondernemers om periodiek stil te staan bij het intellectueel eigendom van de onderneming. “Intellectueel eigendom vertegenwoordigt een waarde. Het is voor ondernemers belangrijk om daar goed mee om te gaan en het strategisch in te zetten voor de onderneming. Het draagt bij aan een succesvolle onderneming”, constateert Jan Hart, voorlichter BBIE. “Houd daarbij ook het intellectueel eigendom van anderen in de gaten. Zo voorkom je dat je later problemen krijgt.”

Benelux-Bureau voor de Intellectuele Eigendom
Bordewijklaan 15
2591 XR  Den Haag
070 – 349 11 11
info@boip.int
www.boip.int

Tekst: Caroline Houmes

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Niets gevonden

Er zijn geen resultaten gevonden

Evenement-tag: Award

Niets gevonden

Er zijn geen resultaten gevonden

","subscription_failed":"Kijk dan de onderstaande velden in om ervoor te zorgen u de juiste informatie.","et_ab_log_nonce":"e319d2654b","fill_message":"Alsjeblieft, vul op de volgende gebieden:","contact_error_message":"Gelieve de volgende fouten te verbeteren:","invalid":"Ongeldig e-mail","captcha":"Captcha","prev":"Vorig","previous":"Vorige","next":"Volgende","wrong_captcha":"U heeft het verkeerde nummer in de captcha ingevoerd.","wrong_checkbox":"Checkbox","ignore_waypoints":"no","is_divi_theme_used":"","widget_search_selector":".widget_search","ab_tests":[],"is_ab_testing_active":"","page_id":"15049","unique_test_id":"","ab_bounce_rate":"5","is_cache_plugin_active":"yes","is_shortcode_tracking":"","tinymce_uri":""}; var et_pb_box_shadow_elements = []; var et_pb_motion_elements = {"desktop":[],"tablet":[],"phone":[]}; var et_pb_sticky_elements = []; /* ]]> */