Het Zeeland-denken voorbij

De fusie tussen de havens in Zeeland en Gent leidt geleidelijk tot meer onderlinge samenwerking. Dat constateert Henk de Haas, voorzitter van de Zeeland Port Promotion Council (ZPPC). “Zeker jonge ondernemers denken meer in grote verbanden.”

De best presterende bedrijven in de Zeeuwse havens zitten in de wind offshore, zegt Henk de Haas. “Olie en gas offshore herstellen zich wat langzamer van een mindere periode dan gehoopt. Stukgoed en bulk doen het goed, met meer omzet in tonnages dan voorgaande jaren.” De groei is wel wat aan het afvlakken, maar dat is logisch, zegt Henk. “Alle onrust en handelsruzies in de wereld hebben hun neerslag op de economische ontwikkelingen.”

Er komen nog geregeld nieuwe bedrijven bij. “Ook Vlaamse bedrijven. Door het verbinden van de netwerken is het gelukt de aandacht te vestigen op deze regio. De fusie heeft voor bedrijven nog geen lagere tarieven opgeleverd. Maar er is wel een complete haven ontstaan die veel te bieden heeft, ook op het gebied van serviceverlening.”

Ten opzichte van Rotterdam en Antwerpen heeft North Sea Port een eigen plekje verworven, vindt Henk. “Veel handel in onze haven is verbonden aan de industrie in de regio. We hoeven niet te concurreren met de containeroverslag in Rotterdam of Antwerpen. We opereren uit onze eigen kracht: de logistiek, met onze gunstige ligging, arbeidsmentaliteit en korte lijnen. Daar kunnen wij ons onderscheiden.”

De havenfusie heeft er ook toe geleid dat de ZPPC zijn naam verandert in North Sea Port Promotion Council. “En we gaan actief leden werven onder Gentse bedrijven. We horen nu bij elkaar, dat Zeeland-denken is zo kinderachtig. We willen een havenbedrijf dat goed functioneert, ongeacht waar het hoofdkantoor zit. Zeker jonge ondernemers denken veel meer in grote verbanden Het is niet voor niets dat deze fusie veel sneller ging dan die tussen Vlissingen en Terneuzen destijds.”

Fotografie: Jan de Carpentier
Redactie: Liesbet Mallekoote

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *