Hoe financier ik mijn start-up?

Als je als ondernemer aan een lening via de bank alléén niet genoeg hebt, zijn er misschien andere vormen van alternatieve financiering om het plaatje voor je bedrijf rond te krijgen.

Een bancaire financiering wordt steeds vaker gecombineerd met andere kapitaalverstrekkers. Zo vergroot je de kans op het vinden van een oplossing die perfect aansluit bij jouw plannen. Heb je bijvoorbeeld naast werkkapitaal ook een bedrijfsauto nodig en moet je investeren in een flinke voorraad? Dan kun je kiezen voor het leasen van een auto en factoring voor de voorraadfinanciering. Een factormaatschappij kan direct je openstaande facturen uitbetalen en vervolgens je debiteurenbeheer overnemen. Zo houd je je cashflow op gang.

Particuliere investeerders
Informal investors zijn particuliere investeerders die (een deel van) hun eigen vermogen in een startende onderneming willen investeren. Vaak zijn het oud-ondernemers die bereid zijn om behalve kapitaal ook kennis en expertise in te brengen. Dat betekent in de praktijk dat ze ook na de start graag intensief betrokken blijven bij het bedrijfsproces. Iets om vooraf goede afspraken over te maken. Dat geldt ook als je voor startkapitaal aanklopt bij ouders, vrienden of bekenden. Leg afspraken over bijvoorbeeld aflossingstermijnen, -bedragen en rentevergoeding bij voorkeur vast in een officieel document. Win daarnaast tijdig financieel of juridisch advies in om later eventuele problemen te voorkomen.

Fondsen en crowdfunding
Fondsen zijn participatie-maatschappijen met een speciale doelstelling. Zo focussen regionale ontwikkelingsmaatschappijen op het stimuleren van bedrijvigheid in de regio, geven startersfondsen startende ondernemers graag een steuntje in de rug en kijken fondsen als Innovatiefonds MKB+ weer primair naar innovatieve en duurzame initiatieven. Ook crowdfunding wordt steeds populairder. Via online platforms kunnen ondernemers en potentiële investeerders direct met elkaar in contact komen. Het juiste platform kiezen is van groot belang. Op www.fundipal.com kun je alle crowdfundingplatforms met elkaar vergelijken.

Subsidies
Tot slot zijn er tal van regelingen en subsidies voor startende ondernemers. Zo kun je gebruikmaken van een Borgstelling voor MKB-kredieten en de regeling Seed Capital Technostarters. Internationale ambities? Kijk dan eens bij Horizon 2020, Health for Growth Programme, Eurostars, Creative Europe Programma, Interreg en Cosme.

“Dankzij crowdfunding konden we méér!”
Dorieke Goodijk en haar man Frank Smits runnen in Berlicum (NB) al tien jaar de grootste kamelenmelkerij van Europa. De plannen om een nieuwe stal te bouwen grepen ze aan om er een unieke, symbiotische ruimte van te maken. “Samen met de omgeving hebben we dit tot stand gebracht!”

“De financiering van de stal hadden we al rond”, legt Dorieke uit. “Maar we wilden graag meerwaarde creëren voor de bezoekers. Toen zijn we gaan praten met crèches, gehandicaptenwerk en onze bezoekers: waar hebben jullie behoefte aan? Zo ontstonden leuke ideeën. Dat is ook meteen mijn belangrijkste tip. Als je mensen al bij het ontwikkelen van je plannen betrekt, weet je niet alleen dat er straks markt voor is, maar ontstaat ook betrokkenheid.”

Verbinding zoeken
Dorieke adviseert daarom ruim op tijd te beginnen. “Crowdfunding gaat om méér dan alleen geld ophalen. Je verbindt mensen met je bedrijf. Dat kost heel veel tijd en energie, want je moet ze meenemen in je plannen en goed op de hoogte houden. Nadat we hadden geïnventariseerd wat we allemaal wilden realiseren in de nieuwe stal, zijn we op zoek gegaan naar een geschikt crowdfundingplatform. We hebben daarbij Douw&Koren ingeschakeld. Zij gaven ons onafhankelijk advies en dachten actief mee: Welke doelgroep wil je bereiken, welke ‘tegenprestaties’ bied je en hoe maak je je plannen interessant voor investeerders? Ze hebben drie platforms geselecteerd en wij hebben gekozen voor www.oneplanetcrowd.com. Vooral omdat we ook zakelijke investeerders wilden trekken.”

Doel gehaald
Het doel was om minimaal € 6.000 op te halen. Het werd uiteindelijk € 7.320. Dorieke: “Ongeveer de helft daarvan is opgebracht door bekenden, de andere helft door anonieme investeerders. Ook van buiten Brabant. Veel bedrijven hebben een kameel geadopteerd, maar er is ook ingetekend op een bedrijfsexcursie van € 4.000. We kunnen nu onze droom gaan realiseren: een stal waar mensen kunnen zien, ruiken, voelen en beleven hoe de kamelen leven. Met een webcam, hooibaalstapelspel, een speeltoestel voor mens én dier en een leuke puzzelroute.”

Meerwaarde creëren
Of Dorieke starters adviseert met crowdfunding hun ondernemingsplannen te realiseren? “Denk niet ‘dat doe ik wel even’. Richt je in eerste instantie op de mensen die al dichtbij je bedrijf staan. Zij helpen je ook verder met de PR. Als je meerwaarde voor je doelgroep kunt creëren, dan gaat het balletje wel rollen.”

Checklist om je financiering rond te krijgen
– Wat voor ondernemer ben jij?
Investeerders willen graag weten wie je bent en wat je drijfveren zijn.
– Hoe goed is je ondernemingsplan?
Hoe onderscheidend is je product en wat zijn je sterke en minder sterke punten?
– Wat is je financiële onderbouwing?
Wat zijn de prognoses, heb je een financiële buffer en is je administratie goed op orde?

Meer weten? Kijk op www.ikgastarten.nl.

 

TEKST: MARJOLIJN BERGMANN  FOTOGRAFIE: MARIJANA PAJOVIC

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *