Hoe lang blijft traditioneel nog actueel? 

Hout of toch beton 

Voor constructies in de bouw zijn we gewend om traditionele bouwmaterialen zoals beton te gebruiken. Maar hoe lang nog?  

“Er komt steeds meer druk op de traditionele bouwwijze”, legt Marcel Zwart, vicevoorzitter van Strobouw Nederland, uit. “De laatste jaren lag de nadruk steeds op energiebesparing. Nu realiseren we ons dat dit niet het enige is waar we op moeten letten, maar dat ecologisch bouwen met natuurlijke materialen ook belangrijk is. Dit levert een bijdrage aan de CO2-reductie.” 

Matthias van Burg van VKP B.V. in Kapelle, een bouwbedrijf dat veel met houtskeletbouw doet, brengt een nuance aan. “Of je natuurlijke materialen kunt gebruiken, hangt ook af van de constructie. Beton heeft een hogere constructiewaarde, waardoor het vooral voor hoogbouw geschikter is. Hout scoort op veel andere aspecten beter, zoals milieuprestaties en isolatiewaarde. Vaak zie je een combinatie, waarbij constructieve delen van beton en andere delen van hout worden gebouwd.” 

Er is dus reden genoeg om voor natuurlijke materialen te kiezenMaar duurzaamheid hangt ook samen met een lange levensduur. Hoe zit het daarmee? Matthias: “Hout kan net zo lang mee als beton, honderden jaren, mits goed onderhouden. Overigens, voorheen werden gebouwen gebouwd om 500 jaar mee te gaan, maar tegenwoordig is dat eerder voor 30 tot 50 jaar. In die context weegt de milieuverontreiniging van beton natuurlijk nog veel zwaarder. Daarnaast zijn houten producten goed recyclebaar of toepasbaar als alternatief voor fossiele brandstoffen.” 

“Dat geldt ook voor woningen geïsoleerd met stro”, vult Marcel aan. “Ze zijn bovendien een stuk gezonder en aangenamer om in te wonen. Waar traditionele bouw als een plastic jas werkt, is stro namelijk juist damp-open. De wanden ademen. Tegelijkertijd is stro isolerend genoeg om volledig energieneutraal te kunnen wonen.”
Traditioneel blijft dus vooralsnog actueel, maar natuurlijke materialen winnen terrein. 

Redactie: Kim de Booij
Fotografie: Freddy Dirickx

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *