Huisvesting voor bedrijven

Als je als bedrijf een nieuw pand wilt omdat je meer werkplekken nodig hebt of om andere redenen, wat doe je dan: kies je voor een bestaand pand dat leeg staat of ga je over op nieuwbouw? Vanuit duurzaamheidsoverwegingen wordt er steeds vaker gekeken naar bestaande bouw aldus Pieter Nienhuis van Synchro Bedrijfshuisvesting, maar dat is niet in alle gevallen een optie.

Neem het voormalige belastingkantoor in Goes. Dat sloot in december 2014 en nog steeds staat het pand leeg. Synchro heeft het pand in de verhuur. “Er is wel belangstelling voor het pand, dat overigens ook gekocht kan worden,” aldus Nienhuis, “maar de grootte is voor sommigen een probleem. Niet voor grotere ondernemingen, maar de meeste bedrijven hier zoeken ruimte van zo’n 1000 of 1500 m2. Dit pand heeft 5000 m2. Voor de verkoop kan het gesplitst worden maar dat moet dan ook gebeuren met de gebouwgebonden installaties. En dat drukt extra op de kosten-baten afweging.”

Transformatie
Nienhuis is met Synchro ook actief in de omgeving Rotterdam. Daar zie je meer transformaties van leegstaande panden naar woningbouw vanwege een grotere vraag daarnaar. Ook is de doorloopsnelheid er hoger. Leegstaande panden worden sneller weer verhuurd of verkocht nadat een bedrijf eruit getrokken is.

Monumentaal
Peter de Kok van ONZE Vastgoedpartner in Bergen op Zoom ziet ook dat er meer wordt gekeken naar bestaande bouw. Deze makelaar en vastgoedadviseur richt zich momenteel veel op transformatie van oudere, monumentale panden. Vooral kleine bedrijven en MKB-bedrijven komen daarop af. De Kok: “Wij proberen een match te vinden tussen een huurder en de eigenaar van een pand. We zien dat kleinere bedrijven de ‘beleving’ van een monumentaal pand prettig vinden. Denk aan een ingenieursbureau, advocatenkantoor, een marketing- en communicatiebureau. Of in de zorgsector: een centrum voor podotherapie of fysiotherapie. Dergelijke kleine bedrijven zoeken een all inclusive concept met vergaderzaal, telefoondienst, schoonmaakservice, koffie- en theevoorzieningen en natuurlijk met goede internetfaciliteiten. Huurperiodes variëren van 1 tot 5 jaar.”

Duurzaam bouwen
Toch kiezen bedrijven ook nog steeds voor nieuwbouw. Zij kunnen dan zelf bepalen welke uitstraling het pand krijgt, voor velen een belangrijke factor. Ook kan er beter voldaan worden aan duurzaamheidseisen. In bestaande bouw is dat niet altijd optimaal mogelijk, zeker als je met Monumentenzorg te maken hebt. Ook banken stellen steeds vaker eisen aan duurzaamheid, anticiperen daar althans op door gedifferentieerde rentetarieven aan te bieden. Wordt er energiezuinig gebouwd en is het gebouw energiezuinig in het gebruik?

Contact
Hoe wordt de binnenruimte over het algemeen ingedeeld? De kantoortuinen zijn nog steeds gangbaar aldus Pieter Nienhuis. “We noemen ze misschien niet meer zo, maar grote open ruimtes zijn populair. En dat heeft alles te maken met het sociale aspect van werken: mensen willen contact met elkaar. En niet alleen bij de koffiemachine.”

 

Tekst: Aly Breemhaar
Fotografie: Jan de Carpentier

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.