Hulp voor ondernemers

Personeel is het kapitaal van je onderneming. Maar hoe ga je daar goed mee om? Hoe kies je de juiste werknemers, wat doe je met langdurig ziekteverzuim? Veel ondernemers hebben nauwelijks tijd voor dit soort vragen en niet iedereen heeft een afdeling personeelszaken. Gelukkig zijn er bedrijven die ondersteuning bieden.

Voor ondernemers met kleine, actuele personeelsvragen heeft Personeel Plus uit Vlissingen een Helpdesk ontwikkeld. “Een soort Wegenwacht voor ondernemers”, zegt Hans Feenstra, consultant van Personeel Plus. “Arbeid is de belangrijkste productiefactor, maar bij veel bedrijven is personeelsbeleid weinig meer dan de ondernemer die de salarisadministratie bijhoudt. Terwijl het ook zou moeten gaan over ziekteverzuim, scholing, werving en selectie.”

Om die ondernemers een helpende hand te bieden, heeft Personeel Plus samen met Accountants en Adviesgroep Rijkse (AAR) de Helpdesk opgericht. “Samen kunnen we alle acute vragen op het gebied van financiën, strategie en personeelszaken beantwoorden. Voor een vast bedrag per jaar kan een ondernemer op elk moment de Helpdesk bellen en krijgt hij een antwoord waarmee hij vooruit kan. Bovendien komen we twee keer per jaar langs, om de lopende zaken te bespreken.”

Soms levert een telefoontje meer werk op dan een kort antwoord, bijvoorbeeld het opstarten van een wervings- en selectieprocedure. “Daarvoor maken we dan een offerte.” Er is geen grens aan het aantal vragen dat een abonnee kan stellen. “Maar als iemand wekelijks naar de Helpdesk belt, is er natuurlijk meer aan de hand en komen we even langs.”

Naast deze ‘Wegenwacht voor ondernemers’ zijn er meer dienstverleners die ondernemers ondersteunen in hun personeelsbeleid. Zo helpt Ispida, met vestigingen in Vlissingen en Steenbergen, ondernemers die zeker willen weten dat ze de juiste werknemer op de juiste plaats krijgen. “Men zegt wel ‘je personeel is je kapitaal’, maar dat geldt alleen als je personeel het juiste gedrag vertoont”, zegt Nicolai Schiettekatte van Ispida. “Wie in een neergaande markt een Saab wil verkopen, moet zich anders gedragen dan iemand die in een opgaande markt een Opel Astra aan de man wil brengen. Terwijl in de personeelsadvertenties voor beide functies dezelfde eisen staan, zoek je een heel andere verkoper.”

Om die te vinden doet Ispida eerst gedegen onderzoek: wat worden de taken en verantwoordelijkheden van de nieuwe werknemer, welk gedrag hoort daarbij, welke faciliteiten staan tot zijn beschikking. “In een sollicitatieprocedure zijn kennis en ervaring niet doorslaggevend. Toch worden mensen meestal daarop beoordeeld. Het gaat om motivatie en persoonlijkheid: het verschil tussen een goede en een uitstekende medewerker. Maar juist die eigenschappen zijn lastig te beoordelen, zelfs voor mensen die ervaring hebben met werving en selectie.”

Daarom voert Ispida assessments uit: “Daarmee meet je of iemand de juiste motivatie en persoonlijkheid heeft voor de functie en echt past binnen het team. Met een assessment kun je frustratie achteraf voorkomen.”

Personeel Plus | Ispida

 

 

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.