Ik voel mijzelf geen nummer

Nieuwe generatie werknemers

Hoe vind je als werkgever de hoogopgeleide jongere die je nodig hebt en hoe hou je die vast? Twee jonge Zeeuwen vertellen waarom zij kozen voor hun huidige baan.

Jan Willem Boone is loonadviseur bij Sigma Personeelsdiensten in Terneuzen. Na zijn studie HRM aan de HZ in Vlissingen, begon hij als intercedent bij Tempo Team.

“Daar heb ik veel geleerd, maar toch beviel het niet echt. Ik had geen ruimte om mijn werk naar mijn zin in te vullen.” Na anderhalf jaar vertrok hij naar Sigma, dat al eerder belangstelling voor hem had. “Daar is speciaal voor mij de functie van junior loonadviseur gecreëerd.” Hij werd meteen in een trainingstraject gestopt. “Ontwikkeling wordt heel erg gestimuleerd, ik krijg veel vertrouwen en ruimte om me te specialiseren.”

Amber van den Dries begon na haar studie International event, music & entertainment in Tilburg bij Lef Marketing&Events in Aardenburg. “Dat is precies het soort bedrijf waar ik wilde werken.” Wat haar daar bevalt, is de dynamiek. “Het is een snelgroeiend bedrijf, ik kan er mijn creatieve kant laten zien en innoverende concepten bedenken. En er is veel persoonlijk contact, ik voel me geen nummer.”

Voor Jan Willem stond het altijd vast dat hij in Zeeland zou blijven. “Maar ik zie anderen wel twijfelen. Bedrijven in Zeeland zouden de mogelijkheden die ze bieden beter kunnen promoten.” Ook de overheid zelf kan iets doen om jongeren vast te houden. “Bijvoorbeeld door meer starterswoningen en beter openbaar vervoer.”

Amber heeft bewust buiten Zeeland stagegelopen, maar haar eerste baan zocht ze toch dichtbij huis. Dat andere Zeeuwen niet terugkeren, begrijpt ze wel. “Zeeuwse bedrijven moeten zich meer openstellen. Voor mijn stages heb ik meerdere sollicitaties geschreven en op de meeste kreeg ik niet eens antwoord! Als je jonge mensen wil aantrekken, bouw dan contact op. En wees flexibel, bijvoorbeeld over thuiswerken. De nieuwe generatie heeft nieuwe ideeën en daar mogen werkgevers best meer in meegaan.”

Redactie: Liesbet Mallekoote
Fotografie: Jan de Carpentier 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *