In 2022 ook prettig wonen in Terneuzen

De Nieuwe Sluis. Nu de werken in Terneuzen een indrukwekkende omvang hebben gekregen, besef je: het duurt helemaal niet zo lang meer voordat het 2022 is, het jaar van de oplevering. Dat besef is er ook bij Gemeente Terneuzen.

‘Zijn we er klaar voor in 2022?’ vroeg het college zich jaren geleden al af. “We wilden niet afwachten en achteraf kijken hoe het zou gaan”, zegt beleidsmedewerker Johan Everaert. Samen met Jurgen Smeenk, projectleider Omgeving & Economie, zette hij de schouders onder wat het project Kanaalsprong is gaan heten.

“We hadden als gemeente wel al een gebiedsvisie”, vervolgt Johan. “Maar de uitvoering daarvan kun je niet alleen. Een ontwikkeling van deze omvang vraagt om meer dan dat. Een grensoverschrijdende aanpak en samenwerking met bedrijven en maatschappelijke organisaties. Als overheid hebben wij daarin een faciliterende en verbindende rol.”

Groeiregio
Een andere belangrijk rol is die van promotor. “We proberen in alle mogelijke gremia de toekomstvisie van Terneuzen onder de aandacht te brengen”, aldus Jurgen. “En met succes. Steeds meer zien ze ons als groeiregio die we dankzij de grensoverschrijdende samenwerking kunnen zijn. Met goede weg- en spoorverbindingen zouden we nog beter in staat zijn om de grote economische groei in Gent mee op te pakken. Dit brengen we dan ook continu onder de aandacht bij de Nederlandse en Vlaamse overheid. De aanleg van een nieuwe spoorverbinding tussen Terneuzen en Gent zou voor ons een fantastische mijlpaal zijn.”

Maar het moet voor werknemers en inwoners ook prettig zijn om in de Kanaalzone te wonen. “Je wilt niet dat dit een gebied wordt met alleen zware industrie, waar je zo snel mogelijk doorheen wilt rijden. We willen ook een mooi leefklimaat”, beaamt Jurgen. Johan vult aan: “En een gezond leefklimaat met minder vervoer over de weg en minder uitstoot door bedrijven. Smart Delta Resources is daarin een mooi voorbeeld. Dergelijke initiatieven ondersteunen we dan ook van harte.”

Redactie: Kim de Booij
Fotografie: Freddy Dirickx

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *