In Zeeland vooral meer WW-uitkeringen vanuit vervoer & logistiek en uitzendbureaus

Het aantal WW-uitkeringen in Zeeland nam in maart 2020 toe. Vooral uitzendkrachten en chauffeurs verloren hun baan. Daarnaast deden ook winkel- en horecapersoneel vaker een beroep op een WW-uitkering. Door de maatregelen om de verspreiding van het coronavirus Covid-19 te beperken valt een groot deel van de werkzaamheden stil in sectoren als horeca, cultuur, detailhandel en vervoer & logistiek.

In Nederland vooral meer nieuwe WW-uitkeringen vanuit horeca, uitzendbedrijven en cultuursector
In maart 2020 ontstonden in Zeeland 714 nieuwe WW-uitkeringen en werden 494 WW-uitkeringen beëindigd. Het aantal nieuwe WW-uitkeringen nam in maart met 63% toe ten opzichte van februari 2020. In voorgaande jaren was het aantal nieuwe uitkeringen in maart juist lager dan in februari. Zo was in maart 2019 het aantal nieuwe WW-uitkeringen 5% lager dan in februari 2019.

Afgelopen maand nam landelijk het aantal nieuwe uitkeringen vooral toe vanuit de horeca, uitzendbedrijven en de cultuursector. In deze sectoren verloren vooral veel jongeren hun baan. De uitbraak van het coronavirus en de ‘intelligente lockdown’ leggen de werkzaamheden stil in sectoren als horeca, cultuur en sport & recreatie. Maar ook in de detailhandel en de sector vervoer & logistiek valt een groot deel van de werkzaamheden weg. Ook vanuit deze sectoren kwamen er meer mensen in de WW terecht. Andere sectoren merken op een andere manier de gevolgen van de coronacrisis. Zo nam in zorg & welzijn de werkgelegenheid toe en daalde het aantal WW-uitkeringen. Ook in de bouw nam het aantal WW-uitkeringen nog af, een gevolg van herstel na de bouwstop in de winter.

Aantal WW-uitkeringen in Zeeland toegenomen
Eind maart 2020 telde Zeeland 4.286 WW-uitkeringen. Dat is 2,2% van de Zeeuwse beroepsbevolking. Het aantal WW-uitkeringen in Zeeland nam in maart toe met 217 uitkeringen (5%) ten opzichte van vorige maand. Ten opzichte van een jaar geleden is het aantal WW-uitkeringen in Zeeland nog altijd 391 lager (-8%).

Overal in Nederland toename WW
In Nederland kwam het aantal WW-uitkeringen eind maart uit op 250.400. Dat is 2,7% van de beroepsbevolking. Vorige maand waren dat er 240.200. In de afgelopen maand nam het aantal WW-uitkeringen landelijk toe met 10.200 (4%). In alle provincies nam de WW toe. Een jaar eerder telde Nederland nog 267.700 WW-uitkeringen. Daarmee daalde de WW in Nederland op jaarbasis met 17.300 uitkeringen (-7%). Op jaarbasis daalde de WW in alle provincies.

In de bijlage is tevens de inventarisatie meegenomen van de gevolgen van de Coronacrisis op de branches en beroepen.
Bijlage 1 UWV-inventarisatie tekorten en overschotten Zeeland

Bron: persbericht per mail van UWV

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *