In Zeeland werk je niet alleen om het salaris

Cijfers van het CBS tonen aan dat het netto inkomen per gemiddeld huishouden in Zeeland lager is dan het gemiddelde in Nederland. 30.600 euro t.o.v. 31.500 euro. Toch doet Zeeland het wel beter dan krimpregio’s Groningen, Friesland en Limburg. Onze bovenbuur Zuid-Holland lijkt het aanvankelijk met maar 100 euro boven het gemiddelde ook niet zo spectaculair goed te doen, maar dat blijkt te komen doordat daar relatief veel mensen wonen met lage inkomens, vaak uitkeringen.

Goed, het staat dus 0-1, maar er is een verdiepingsslag nodig. Inzoomend op de mensen met lage inkomens, zien we dat Zeeland hierin goed scoort. Met 5,3% zitten we lager dan het Nederlands gemiddelde van 6,3% mensen met een laag inkomen. 1-1 dus.

Dan maar eens kijken hoe het zit met inkomens van de werkende mens in loondienst. Helaas, we zitten daar weer iets onder het gemiddelde. Nog steeds laten we krimpregio’s achter ons, maar van provincies als Noord- en Zuid-Holland en Utrecht gaan we het niet winnen.

Nemen we dan genoegen met een 1-2 nederlaag? Nee hoor, want we zijn er nog niet! Er zijn namelijk nog twee belangrijke verschillen. Ten eerste hebben we in Zeeland een aantal interessante branches die niet alle provincies hebben, zoals  bijvoorbeeld de chemische industrie. Daarin kun je ver boven het landelijk gemiddelde verdienen. En je moet het loon ook afzetten tegen het uitgavepatroon. Dat is hier veel lager dan in de grote steden. Noord-Holland en Utrecht zijn de duurste provincies om te wonen. Waar je daar krom ligt van de hypotheek op je 2-kamerflatje, leef je hier met aanvaardbare maandlasten in een veel ruimere woning.

De eindstand? Wij houden het op broekzak-vestzak. Maak dus zelf maar de beslissing op basis van al die andere goede redenen om lekker in Zeeland te wonen en werken.

 

Redactie: Kim de Booij

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *