Informatieavond Broodfonds

Broodfonds.jpgMaandag 2 februari vindt in Middelburg een informatieavond plaats voor ondernemers die interesse hebben in het broodfonds en mee willen doen in een nieuw broodfonds in Zeeland. Graag nodigen wij u en uw netwerk hiervoor uit.

In Zeeland zijn twee broodfondsen actief. De belangstelling van ondernemers in Zeeland is zo groot dat er nu een nieuwe groep komt. Een broodfonds is een netwerk waarin minimaal 20 en maximaal 50 ondernemers bereid zijn elkaar door een periode van arbeidsongeschiktheid te helpen. De meeste zelfstandigen zijn niet verzekerd tegen inkomensachteruitgang bij arbeidsongeschiktheid. Van alle Nederlandse zelfstandigen, blijkt twee derde geen AOV (arbeidsongeschiktheidsverzekering) te hebben. Ze vinden het vaak te ingewikkeld of te duur om dit risico te verzekeren. Een broodfonds is een arbeidsongeschiktheidsvoorziening, die kan worden gebruikt als aanvulling op of alternatief voor de AOV. Het eerste collectieve broodfonds bestaat al acht jaar. Drie jaar geleden traden de BroodfondsMakers naar buiten en zijn zij groepen gaan begeleiden bij het starten van een broodfonds. Intussen zijn 123 broodfondsen opgericht door heel Nederland. Daarnaast zijn er nog ongeveer 20 groepen in oprichting. Om een korte impressie te krijgen kunt u hier een item zien over het broodfonds van  1Vandaag en VPRO Tegenlicht. Ondernemers uit Zeeland die interesse hebben in en nieuwsgierig zijn naar het broodfonds kunnen zich aanmelden voor de informatiebijeenkomst via info@broodfonds.nl. De toegang is gratis. De bijeenkomst vindt plaats in: PTK Business Center Lange Noordstraat 48 4331 CE Middelburg

Datum: maandag 2 februari 2015 Inloop: 19.00 uur Start: 19.30 uur

Hoe het werkt Deelnemers aan een broodfonds zetten elke maand een bedrag opzij op hun individuele broodfonds bankrekeningen. Zodra een deelnemer ziek wordt, krijgt hij van de andere deelnemers een kleine schenking. Deze maandelijkse netto schenkingen zijn genoeg om van te leven. Zolang er niemand ziek is, bouwt het broodfonds op alle rekeningen reserves op. Wie uit zijn broodfonds stapt, omdat hij bijvoorbeeld een vaste baan krijgt, kan dit tegoed gewoon meenemen. Dat blijft namelijk, na aftrek van de schenkingen, van de deelnemer zelf. Vertrouwen Een broodfonds werkt op basis van afspraken en onderling vertrouwen. De deelnemers kennen elkaar en bepalen wie zij toelaten. Wel moet iedere deelnemer al een jaar van zijn onderneming kunnen rondkomen en dit met jaarcijfers kunnen aantonen. Mensen met een ziekteverleden worden zonder extra voorwaarden toegelaten. Er is keuze uit acht schenkingsniveaus, meedoen kan vanaf 35 tot 115 euro per maand. 123 broodfondsen Het broodfonds slaat aan: elke maand worden door heel Nederland nieuwe broodfondsen opgericht. Ongeveer 4500 ondernemers nemen op dit moment deel in 123 actieve broodfondsen, daarnaast zijn nog ongeveer 20 groepen in oprichting. Er zijn gevarieerd opgebouwde broodfondsen per stad of regio met allerlei beroepen, van hoveniers, advocaten en coaches tot bouwvakkers, garagehouders en fotografen. Daarnaast zijn er beroepsgerichte broodfondsen voor bijvoorbeeld filmmakers, verplegend personeel en journalisten.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.