Innoveren door samen te werken

valuepark-terneuzenHet Maintenance Valuepark in Terneuzen moet een hoogwaardig en gespecialiseerd bedrijventerrein worden voor de onderhoudssector. Het doel? De innovatie en samenwerking in die sector stimuleren. “We willen de kwaliteit verhogen en de kosten verlagen.”

Op het terrein van Dow Benelux zijn nu zo’n vijfentwintig onderhoudsbedrijven actief die jaarlijks voor tientallen miljoenen euro’s aan onderhoud bij Dow verrichten. “Een groot aantal van die bedrijven is ook op ons terrein gevestigd”, vertelt Rob Rutjens, Programmadirecteur van het Maintenance Valuepark. “Veel van de bedrijfspanden en werkplaatsen zijn inmiddels aan vervanging toe en bovendien kan Dow de ruimte zelf goed gebruiken. Zo ontstond een aantal jaren geleden het idee een terrein in te richten om al deze partijen te herhuisvesten: buiten ons eigen terrein, maar toch dichtbij. We zijn toen gaan onderzoeken of we daarnaast meer toegevoegde waarde konden creëren voor deze bedrijven.”

Impuls voor innovatie
Het nieuwe terrein moet een ‘centre of excellence’ worden voor onderhoudsdiensten en services die gericht zijn op de procesindustrie van Zuidwest-Nederland en rond de haven van Antwerpen. “Deze bedrijven leveren hun diensten immers niet alleen aan Dow, maar ook aan diverse andere proces-industrieën in de regio”, legt Rob Rutjens uit. “Door de clustering realiseren we niet alleen kostenvoordeel, maar krijgt ook innovatie een belangrijke impuls. Door samen te werken op het gebied van bijvoorbeeld bijscholing, kun je kennis delen.”

Verhuisplannen
Het Maintenance Valuepark komt in de Nieuw Neuzenpolder aan de oostzijde van het Dowterrein. “Die grond had een landbouwbestemming, dus het bestemmingsplan moest worden gewijzigd. In 2014 is de grond aangekocht en kon projectontwikkelaar APF International in samenwerking met Bouwbedrijf Cordeel met de ontwikkeling aan de slag. Inmiddels is de eerste paal geslagen voor Chemieconcern Trinseo, nu nog gevestigd op het Dow-terrein. Zij krijgen er een kantoor en onderzoekscentrum. TMS Industrial Services, een ondersteunende dienst voor onder andere de procesindustrie, verhuist er ook heen. Alle andere maintenancebedrijven bekijken nu of ze een eigen pand neerzetten, kiezen voor een bedrijfsverzamelgebouw of zich toch elders vestigen. Het is immers niet verplicht naar het nieuwe park te verhuizen. Maar eind 2017 moet iedereen het Dow-terrein wel verlaten hebben.”

Innovatieweg
Wat er met de vrijgekomen ruimte bij Dow gaat gebeuren? “We zijn nu aan het onderzoeken wat de slimste keuze is. In ieder geval willen we de vrijgekomen ruimte inzetten voor industrie en niet voor ondersteunende activiteiten. Zelfs onze eigen onderhoudsdienst en afdeling engineering gaan zich op het Maintenance Valuepark vestigen. Andere bedrijven, zoals Exxon en Akzo, werken al samen in het Kennis- en Innovatiecentrum, dat nu nog tijdelijk in Terneuzen is gevestigd. Door nauw met elkaar samen te werken, kunnen we de dienstverlening verbeteren en onze kennis verder ontwikkelen. De hoofdweg van het nieuwe park heet niet voor niets ‘Innovatieweg’.”

Tekst: Marjolijn Bergmann
Fotografie: Ruden Riemens

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *