Innoveren door samenwerken

ZB_marjolijnsponseleeSteeds meer ondernemers in Zeeland kennen de Kenniswerf, maar ze weten vaak niet wat de Kenniswerf voor ze kan betekenen. “Veel mensen denken dat wij er alleen voor starters zijn, of alleen voor Vlissingen, maar de combinatie innovatie en ondernemerschap werkt voor heel Zeeland.”

Sinds deze zomer zijn Kenniswerf Zeeland en DOK41 samen opgegaan in één stichting. “DOK41 biedt huisvesting en begeleiding voor startende ondernemers. De Kenniswerf is een platform voor kennisinstellingen, overheden en ondernemers, die zich samen inzetten voor innovatie en ondernemerschap, door middel van netwerken en projecten. Marjolijn Sponselee, projectmanager Kenniswerf Zeeland: “Onze fysieke events houden we in het oude PZEM-gebouw, waar in DOK41 inmiddels 35 starters onderdak hebben gevonden.”

Tijdens de Contacta presenteren Kenniswerf en DOK41 zich samen met HZ University of Applied Sciences, HZ Smart Services Boulevard, Stichting ZIGZAG en InnoGo!. “Zo willen we de sterke samenwerking zichtbaar maken en kunnen we vragen van ondernemers beantwoorden en hen naar de juiste persoon doorverwijzen.” Bezoekers aan de stand van de Kenniswerf kunnen niet alleen vragen stellen, maar ook laten weten waar ze behoefte aan hebben. “Het schrijven van een businessplan, koppeling aan een ander bedrijf of een onderwijsinstelling, zoeken ze leveranciers in de regio of hebben ze hulp nodig bij innovatie? Daar kunnen wij bij helpen.”

Ondernemers in Zeeland kunnen gebruik maken van het uitgebreide netwerk van Kenniswerf Zeeland, maar ook heel concrete hulp inroepen. “Zo is op dit moment in DOK41 een testruimte ingericht waar studenten werken aan een project voor jachtenbouwer AMELS en De Zeeuwse Huiskamer”, vertelt Sponselee. “Ook wordt op dit moment bij bedrijven geïnventariseerd waar behoefte aan is. De bedoeling is samen een opleidingsklas op te zetten voor engineers, die door een extra opleiding aansluiten bij de deelnemende bedrijven.”

“Daarnaast geven we gedeeltelijk invulling aan de Minor Ondernemerschap van de HZ: de mogelijkheid voor studenten om een eigen bedrijf te starten onder begeleiding van experts en docenten. Deze studenten kunnen bij de Kenniswerf/DOK41 terecht voor huisvesting, een netwerk, begeleiding en coaching en voor de juiste wegen naar financiering.”

De Kenniswerf krijgt steun in uren en geld van 27 partners: ondernemers, overheden en kennisinstellingen uit heel Zeeland. “Zij zien het belang van de initiatieven die wij nemen om ondernemers te helpen innoveren. Ondernemers, studenten en werknemers zijn welkom in ons netwerk en kunnen zich aansluiten bij een project. Bijvoorbeeld bij een gebiedsontwikkeling, een project over smart industry of met een vraag om nieuwe markten aan te boren. Elke dinsdagmiddag verzorgen we een netwerklunch voor ondernemers. Wij stimuleren graag ontmoetingen tussen verschillende soorten bedrijven, omdat daar vaak heel mooie nieuwe samenwerkingen uit voortkomen.”

 

Kenniswerf Zeeland/DOK41 is tijdens de Contacta te vinden op het Walcherenplein, in stand-nummer 323.

 

Stichting Kenniswerf/DOK41

Edisonweg 41 A5

4382 NV Vlissingen

info@kenniswerf.nl / info@dok41.nl

www.kenniswerf.nl / www.dok41.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *