Innoveren is een must

Waarde toevoegen voor de klant

“De markt verandert razendsnel. Er is geen sprake van een dip maar van echt, structurele veranderingen. Ondernemers die denken dit voor lief te kunnen nemen, zijn feitelijk al gestopt met ondernemen. Wil je vooruit, dan is innovatie een must. Mijn advies: begin op tijd.”

Aan het woord is Huub Dormans, programmamanager Innovatie bij de Kamer van Koophandel Zuidwest-Nederland. Hij wijst op de transitie van de economie. “Er zijn een paar duidelijke trends zichtbaar. Zo is duurzaamheid inmiddels een feit. Voldoe je hier niet aan, dan doe je over circa vijf jaar als ondernemer eenvoudigweg niet meer mee. Verder is het duidelijk dat slimme kunstjes om snel binnen te lopen niet meer geaccepteerd worden. Je moet echt waarde toevoegen voor de klant. Dit is gunstig, want windhandel past niet bij de Zeeuwse mentaliteit.”

Gouden innovatietip
Dormans heeft tal van ondernemers begeleid bij hun innovatieve projecten. Recent zijn twee innovatieregelingen afgesloten, IPC 3 en IPC 4. “De ervaringen van de zestig ondernemers die hierin participeerden, zijn te lezen op de website van het Innovatiehuis. Interessant om te lezen want hier geeft iedere deelnemer zijn of haar ‘gouden’ innovatietip.”

Innovatie met led-verlichting
Een ondernemer die sterk inzet op innovatie is Quinten van de Vrie van Ledsprogress in Vlissingen. Dit jonge bedrijf ontwikkelt en produceert ledverlichting. “Uniek is dat wij de verlichting hier in Zeeland assembleren. Hiermee roeien we tegen de stroom in. Immers, veel vergelijkbare producten worden in China geproduceerd. Door de productie in eigen huis te houden hebben wij korte levertijden. Dit betekent dat onze klanten hun voorraden tot een minimum kunnen beperken, met alle financiële voordelen van dien.” Bij de ontwikkeling van dit concept heeft Van de Vrie veel steun gehad van Impuls, InnoGo en Dok41. “De huisvesting in Dok41 is ideaal. Het flexibele huisvestingsconcept biedt ons als startende onderneming de mogelijkheid om langzaam uit te breiden.” Wat de financiering betreft roemt hij de positieve houding van de Rabobank. “Momenteel ben ik in gesprek met het Zeeuws Investeringsfonds. Met een financiële bijdrage vanuit dit fonds kan ik onze eigen werkvoorraad versterken.”

Nieuwe innovatieregelingen
Dormans attendeert ondernemers op de komende IPC-regelingen. “Zo richten wij ons op de samenwerking tussen zorg en MKB. In deze regeling vragen zorginstellingen ondernemers om mee te denken over oplossingen voor de zorg. Een andere innovatieregeling mikt op ondernemers met innovaties binnen de groene (bio-based) economie. De laatste IPC-regeling richt zich op innovaties binnen de logistieke sector.” Dormans wijst erop dat innovaties tijd vergen. Twee tot drie jaar ontwikkeltijd is eerder regel dan uitzondering. Daarna moet de markt nog worden bewerkt. Van de Vrie is wat dat betreft al aardig op weg. “Met de juiste hulp verwacht ik binnen 5 jaar een omzet te realiseren van 20 miljoen euro en Zeeland voor 100 man directe en indirecte werkgelegenheid te bieden.”

www.innovatiehuis.nl

 

één reactie

  1. .. en vergeet niet dat een groot deel van de productie in sociale werkplaatsen wordt gemaakt. Dat deze mensen ooit zullen doorstromen naar een vaste job in dit bedrijf valt zeer betwijfelen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.