Internationale impact Belastingplan 2016

SiteMedio december is het belastingplan 2016 in de Eerste Kamer behandeld. Politiek gezien was het de vraag of de plannen werden goedgekeurd. Tijden het schrijven van dit artikel was dit onbekend. Er was veel aandacht voor de voorlopige teruggaven die voor iedereen te hoog uitvielen als het belastingplan werd weggestemd. Er was minder aandacht voor de volgende vier voorstellen met een internationale impact die wellicht ook zijn afgekeurd: verlenging termijn conserverende aanslag bij emigratie naar onbepaalde tijd; implementatie EU-Richtlijnen inzake hybride leningen en constructies dividendbelasting; implementatie verrekenprijsdocumentatie in wetgeving; step-up voor toegekende aandelen bij grensoverschrijdende herstructureringen.

Het idee is dat belangrijker wordt waar de onderneming echt is gevestigd op basis van reële parameters in plaats van juridische feiten teneinde de heffing tussen landen eerlijker te verdelen.

Het eerste voorstel is ook voor Zeeland interessant. Als een Zeeuw naar België emigreert kreeg hij tot Prinsjesdag een afscheidscadeau dat hij 10 jaar mocht houden. Als de emigrant binnen tien jaar zijn aandelenbelang zou verkopen dan mocht Nederland alsnog 25% belasting heffen. Het plan was om deze termijn te verlengen naar onbepaalde tijd. Als iemand op zijn 40e emigreert kan op zijn 70e de verkoop van zijn aandelen nog steeds belast worden.

Als dit onderdeel niet is aangenomen dan kan het slim zijn alsnog snel te emigreren. Is de wet wel aangenomen dan kan er gezien de voorgestelde wettekst strijdigheid zijn met zowel Europees- als verdragenrecht en zijn er mogelijkheden om een eventuele aanslag te bestrijden samen met uw belastingadviseur bij Baker Tilly Berk.

Sander van Gelderen is Registeraccountant bij Baker Tilly Berk

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *