Investeer in je horecapersoneel 

Terugkerend personeelsprobleem door korte termijnvisie 

Voor veel horecaondernemers is het elk voorjaar weer een probleem: waar haal ik voldoende medewerkers vandaan? Voor Jack Stoffels van Fletcher hotel Zuiderduin in Westkapelle is die vraag niet moeilijk: “Als je goed voor je personeel zorgt, staan ze altijd voor je klaar.”  

Jack kent de verhalen over het personeelstekort in de Zeeuwse horeca. “Het tekort aan gekwalificeerde koks in Zeeland is bekend, maar het is nog lastiger om goede medewerkers voor de bediening te vinden.” Zelf heeft Jack die problemen niet. “Je moet allereerst goed voor je personeel zorgen. Beter loon, toeslagen, ontwikkelings-en doorgroeikansen, prestatiebonus: dat zijn allemaal middelen waarmee je medewerkers aan je kunt binden.” Maar er kan meer. Een aantal jaar geleden heeft Jack samen met andere horecaondernemers in samenwerking met Scalda Middelburg de opleiding Horeca Ondernemer Manager opnieuw ingevuld. “Wij adopteren die studenten in onze bedrijven, ze leren het vak vanaf dag één in de praktijk. Inmiddels is ook een aantal restaurants aangesloten.” 

Veel Zeeuwse horecaondernemers denken volgens Jack aan de korte termijn, in plaats van te investeren in hun medewerkers op de lange termijn. “Investeren in je personeel, en dat geldt ook voor je uitzendkrachten, verdient zich terug. Als de arbeidsvoorzieningen goed zijn, gaan je medewerkers lachend de werkvloer op en doen ze meer hun best. Bovendien hoef je dan niet elk seizoen op zoek naar nieuw personeel.” 

Verblijfsvergunningen 
Als laatste tip noemt Jack de organisatie die voor hem personeel werft in Spanje, Italië en Griekenland. “Dat zijn studenten van een horecaopleiding die bij ons stage lopen. Ze beginnen achter de schermen, leren Nederlands en kunnen vervolgens de bediening in. Zodra ze hun diploma hebben gehaald, kunnen ze blijven.” Hier ziet Jack nog wel een taak voor de overheid. “In de zorg denkt de overheid meer mee, maar in de horeca worstelen we nog met verblijfsvergunningen en huisvesting. Als dat is opgelost, wordt het een stuk makkelijker.” 


Redactie: Liesbet Mallekoote
Fotografie: Martijn Fincke

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *