Jouw idee of product is van jou. Leg het vast!

Je bent voor jezelf begonnen. Je hebt je handelsnaam en misschien ook je domeinnaam geregistreerd. Maar doe je dan genoeg? “Ondernemers weten vaak niet dat zij in de praktijk hun naam vaker gebruiken als merk dan als handelsnaam. Een merkregistratie kan belangrijk zijn”, zegt Jan Hart van het Benelux-Bureau voor de Intellectuele Eigendom, de beheerder van het merkenregister voor de Benelux.

Een tip: registreer je handelsnaam, ofwel bedrijfsnaam, als merk voor een betere en eenvoudige bescherming van je naam. Met deze registratie is je naam namelijk beschermd in de gehele Benelux. Dit terwijl een handelsnaam vaak slechts lokaal beschermd is. Het Benelux-Bureau heeft veel kennis in huis als het gaat om de bescherming van intellectueel eigendom. Jan Hart is voorlichter bij het Benelux-Bureau voor de Intellectuele Eigendom en verzorgt onder meer presentaties, seminars en gastcolleges.

Sta sterk
Hij legt uit: “Als ondernemer werk je hard. Je komt met unieke ideeën en je investeert in reclame en je netwerk. Je bouwt een goede naam op en creëert daarmee waarde. Als je je handelsnaam ook gebruikt voor producten of diensten, dan is dat merkgebruik. Met een officiële merkregistratie sta je sterk in je schoenen. Registreer je je naam logo niet als merk, dan is dit eigendom niet beschermd. Dan kan iemand anders ermee aan de haal gaan en een recht vestigen op die naam of logo voor dezelfde of soortgelijke producten of diensten.” Registreren, dus. Je beschermt jezelf en je bedrijf ermee. Maar registratie levert nog veel meer op”, vervolgt Jan. “Ondernemers die registreren, beseffen dat ze een merk hebben. Ze maken een bewuste keuze. Met een merk maak je een statement naar je klanten. Als je je bewust bent van de kracht en waarde van je merk, dan is je bedrijf ook succesvoller.”

Praktisch
“Bedenk een goede naam voor je product of dienstverlening. Zo’n naam is uniek, onderscheidend –dus niet ‘schoenmaker’ of ‘tekstschrijver’- en past bij wat je doet. Als ondernemer maak je zelf het verhaal rond je merk. Let op, een niet-onderscheidend merk wordt geweigerd voor registratie. Praktische tips vind je op www.ikgastarten.nl/bedrijf-starten/bedrijfsnaam”, zegt Jan. “Daarna controleer je of het merk nog vrij beschikbaar is via www.boip.int. Denk ook na over auteursrecht. Dat geldt bijvoorbeeld bij een idee, concept, plan of geschreven, gezongen, visueel en digitaal werk. Met het ©-symbool, het jaar van de eerste openbaarmaking en de naam van de maker laat je zien wie de eigenaar is. En met het i-DEPOT kunt je bewijzen dat jouw creatie op een bepaalde datum al bestond. Dit is een wettelijk bewijsmiddel. Als je een nieuw product hebt ontwikkeld met een onderscheidend uiterlijk, kun je dat vastleggen met modelregistratie. Ook hiervoor check je eerst op www.boip.int of je model nog beschikbaar is en of het aan de voorwaarden voldoet. Voor een technische uitvinding die wereldwijd nieuw, inventief en industrieel toepasbaar is, kun je een octrooi aanvragen.” De Benelux telt op dit moment bijna 300 duizend geregistreerde merken. In Nederland loopt de provincie Noord-Holland voorop met de meeste registraties, bijna 54 duizend in aantal.

De voordelen van registreren
– Je merk staat in het officiële merkenregister voor de Benelux
– Je krijgt een registratiebewijs waarmee je formele stappen kan ondernemen tegen concurrenten die met je merk aan de haal gaan
– Met je registratie kun je formele stappen ondernemen tegen concurrenten die met je merk aan de haal gaan.
– Je kunt het ®-teken gebruiken. Dat wekt vertrouwen bij je klanten. Het teken geeft aan dat je de exclusieve rechten bezit op het merk. De beschermingsduur voor een Benelux-merk is tien jaar. Dat kan telkens voor tien jaar worden verlengd.
– Een geregistreerd merk is geld waard: Je kunt beslissen om je merk te verkopen of het in licentie te geven.

Ook registreren?
Registreren gaat eenvoudig online via de website van het Benelux-Bureau voor de Intellectuele Eigendom: www.boip.int. Dit is de officiële instantie voor het registreren van je merk in de Benelux. Hier worden alle merken vastgelegd. Elke merkregistratie-aanvraag moet aan een aantal eisen voldoen. Je kunt vooraf bij het bureau informeren of jouw merk haalbaar is voor registratie. De basiskosten voor een standaard registratie met een registratietermijn van tien jaar zijn 240 euro voor een merk. Een modelregistratie kost 108 euro en geldt vijf jaar (maximaal te verlengen tot 25 jaar). Een i-DEPOT kost online 35 euro.

Contact
Benelux-bureau voor de Intellectuele Eigendom
Website: www.boip.int
Telefoon: 070-3491242 (kosten lokaal nummer)
E-mail: info@boip.int

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *